• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Csulyák István


5e7c5f6100b0d.jpg
Csulyák István
(1942.08.16 - 2020.03.16.)
 
Néhány napja hagyott itt minket végleg Csulyák István, az ANP első gazdasági igazgatója, aki 1985-1996 látta el ezt a feladatot.
A mai kollégák közül keveseknek még emlék, a többeknek pedig az ANP történelmének része.
Mi az ANP első igazgatójának, Buzetzky Győzőnek szavaival köszönünk el tőle.
 
 
Nekrológ Csulyák Istvánról
 
István az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság első gazdasági igazgató helyettese volt. Számos betegséggel küszködve március 16-án 77 évesen hagyott itt bennünket.
 
A bajai III. Béla Gimnázium első évfolyamától életünk jelentős szakasza fonódott egybe, mely egy négyevezevezős versenyhajó álltalunk szervezett legénységével kezdődött. Nem sportolni akartunk. A nagy vizi kalandot kerestük. A csapat nekem a kormányosi feladatokat jelölte meg beosztásként, István így hat éven keresztül mint vezérevezős, a „stroke“, elöttem ülve dolgozott a lapátjával. A versenyek kimenetelének végeredménye a hajókban, nagyban függ a kormányosok és a „stroke“ összjátékától. A kormányos vezényel és a parancsot a szemben ülő továbbítja a többiek felé. Mi ketten teljes összhangban dolgoztunk és álltalában a mezőny élén. 1968-ban például Vácon úgy nyertünk országos bajnokságot, hogy az ellenfeleket hat hajóhosszal előztük meg. Az ilyen győzelmeket nem lehet elfelejteni.
 
Amikor 1986-ban megbíztak egy újonnan létesített nemzeti park igazgatásával, a nagy kalandhoz társat kellett keresnem. Ennek a hajónak lobogójára az volt írva,  Aggteleki Nemzeti Park. Mint kormányosnak, szükségem volt egy vezérevezősre. Nem véletlen, hogy Istvánt választottam. Itt is hat évig eveztünk egy hajóban. Hogy jól, vagy rosszul, azt majd az utókor eldönti. Lehet, hogy itt nem hat hajóhosszal győztünk, de megalapoztuk azt a mindmáig jól működő rendszert, mely változó világunkban, Jósvafő község fennmaradásának egyetlen lehetősége, a jövő szempontjából.
 
Később a munkával kapcsolatos útjaink elváltak, barátságunk azonban fennmaradt. István nem volt vallásos ember, de mint gazdasági irányító lelkesen támogatta Assisi Szt. Ferenc, Aggtelek és Jósvafő közötti kápolnájának ötletét és létrehozását. Ez ma a természetvédelem patrónusának egyetlen emlékhelye a magyar nemzeti parkokban. A Teremtő adjon örök nyugodalmat számára.
Csulyák István, nyugodj békében!
 
Hamvait március 23-án, kívánságára Baján a Duna sodorvonalába szórták.
 
Buzetzky Győző, nyugalmazott igazgató
 
Bakonybél, 2020. március 24.
Other articles Show more
59c158008ac8f.jpg

Daily Cave Tours article

Daily cave tours at Aggtelek National Park

Megvásárolható kiadványok article

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.

5ea028acea2ed.jpg

Pitics Hill Lookout Tower article

the Pitics Hill Lookout is the only man-made vantage point in the northwest Aggtelek karst