• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Szalamandra projektleírásAz Aggteleki Nemzeti Park - mint minden nemzeti park a világon - hármas alapfeladattal rendelkezik: a természeti értékek megőrzése, megismerése (kutatás) és bemutatása. E három alapfeladat elválaszthatatlan, így amennyiben az egyik nem működik kielégítően, akkor ennek komoly következményei várhatóak a másik két alapfeladat terén is. A természetvédelem napjainkban már semmiképpen sem nevezhető a természetet kedvelő emberek öncélú tevékenységének. Mindannyian tisztában vagyunk vele és mindennapjainkban is érezzük, hogy a természet megóvása alapvető fontosságú az emberiség megfelelő életminőségének fenntartásához is.
A nemzeti park alapfeladatai között a bemutatás nem szorítkozhat pusztán a növények, állatok és az élettelen természeti értékek megismertetésére, rendkívül fontos, hogy ennek során a szemléletformálás és a környezettudatosság növelése is teret kapjon.
Az erdei iskolai program talán a legcélravezetőbb formája a természetismereti és szemléletformálási tevékenységeinknek. A résztvevő gyermekek ebben az esetben elegendő időt tölthetnek el zavartalan természeti környezetben, így az általában ingerekkel túlzsúfolt környezetből érkezők megfelelőképpen "lelassulnak" ahhoz, hogy fogékonyak legyenek a természet jelenségeire. A 3-5 napos időtartam, a foglalkozásvezetők szakértelme, gyakorlata és a megfelelő helyszín garantálja azt, hogy az átadott tudás megfelelőképpen elmélyüljön és egy-egy megismerni kívánt természeti folyamat kézzel fogható közelségbe kerülhessen hozzájuk.
 
A projekt célja a Szalamandra Erdei Iskola bázishelyének és jósvafői programhelyszínének fejlesztése, korszerűsítése. A kültéri tematikus oktatóegységek kialakításával, oktatási segédanyagok fejlesztésével, oktatástechnikai eszköztár korszerűsítésével, az erdei iskola közösségi és lakótereinek, valamint irodáinak bútorfejlesztésével magasabb színvonalú erdei iskola szolgáltatás valósulhat majd meg és ez a Nemzeti Park egyéb környezeti nevelési programjaihoz is kiváló hátteret biztosít.
 
A fejlesztés az alábbi helyszíneken valósul meg:
1. Szalamandra Ház, Szögliget (0253/4 hrsz.)
2. Kúria Oktatóközpont, Jósvafő (182 hrsz.)
 
Az erdei iskolai helyszín infrastrukturális fejlesztése a következő elemeket tartalmazza:

    1. Tematikus kültéri foglalkoztató egységek kiépítése
    Szalamandra Ház
    
    2. Kertépítészeti munkák, kerítés felújítás
    Szalamandra Ház
    
     3. A központi kőépület hálószobáinak korszerűsítése 156, 24 m2 felületen laminált padló lefektetése
    Szalamandra Ház
    
     4. Bútorzat cseréje/beszerzése a közösségi helyiségekbe és a kültéri foglalkoztatókba. (asztalok, székek, ágyneműtartók, bakancstartók)
    Szalamandra Ház
    
    5. Bútorzat cseréje/beszerzése (iroda, előadóterem, foglalkoztató)
    Kúria Oktatóközpont
    
    6. Oktatási segédanyagok kidolgozása és elkészítése (terepi határozók, tematikus oktató tablók)
    Kúria Oktatóközpont/ Szalamandra Ház
    
    7. Oktatástechnikai és terepi vizsgálati eszközök beszerzése (projektor, notebook, vetítővásznak, mikroszkópok, nagyítók, távcsövek, kézimalom, kiskönyvtár)
    Kúria Oktatóközpont/ Szalamandra Ház
    
    8. Szelektív hulladékgyűjtő sziget kialakítása (hulladékgyűjtő edények, komposztáló)
    Szalamandra Ház
    
    9. Tájékoztatás és nyilvánosság (nyomtatott és elektronikus sajtó, kiadvány, stb.)
    Kúria Oktatóközpont/ Szalamandra Ház

A Szalamandra Ház udvarán, a projekt eredményeképpen létrejövő tematikus foglalkoztató komplexum Magyarországon egyedülálló kezdeményezés. Olyan környezeti nevelési lehetőséget ad kezünkbe, amely korosztálytól függetlenül, a gyerekeket a megtapasztalás, átélés és érzékelés útján formálja szinte észrevétlenül. "Az Aggteleki-karszt értékei" minősített erdei iskola program öt fő téma köré épül fel, az öt téma körüljárásával e karsztos terület legjellegzetesebb vonásait lehet megismerni, feltérképezni. A témák: a barlang, az erdő, a mező, a víz és az ember a karszton. A témákat különleges foglalkoztató egységek jelenítik meg: Kő Háza, Víz Háza, Erdő Háza, Mező Háza és a Szádvár foglalkoztató. Az építményekre jellemző, hogy a kívánt funkciók teljesítésén túl gondolkodásra késztetik használóikat. Anyaghasználatuk, formanyelvük, mind tanítani szeretné az ide látogató gyermekeket a természet szeretetére, ösztönözni a múlt megismerésére, hogy a jövőben helyes önismerettel rendelkező, környezettudatos felnőtteké válhassanak.

Letölthető anyagok: Erdei iskola leporello