• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Creation of a water amusement trail on the river Bodrog and its tributaries - SKHU/1601/1.1/038


 

A projekt időtartama:
 
2017. 11. 01. – 2019. 10. 31.
 
A projekt összköltsége:
 
bruttó 2 612 644 Euro (ebből a magyar rész: 2 109 124 Euro)
 
A projekt célja, tevékenységei: 
 
A közös szlovák-magyar projekt egy aktív ökoturizmusra épülő komplex attrakciócsomag kifejlesztését célozza a Tokaj és a szlovák Abara közötti, határon átnyúló, 80 km-es szakaszon a Bodrog és eredetfolyói mentén, melynek egyes kínálati elemei kiegészítik egymást, és tartalmas, több napos aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a turisták számára. A komplexitás abban is megnyilvánul, hogy sok településen és helyszínen, több turisztikai szolgáltató partner és önkormányzat bevonásával valósulnak meg az egyes tevékenységtípusok. Az útvonal két vége, Abara mentén a Laborc folyó területe, valamint a Bodrog-Tisza torkolatnál található Bodrogzug területe is Ramsari egyezmény által védett vizes élőhely egyedi madárvilággal. A Bodrog, mint közlekedési útvonal, ezt a két különleges értékű területet köti össze. 
A projekt közvetlen célja, hogy a Bodrog és eredetfolyói mentén a turisztikai vonzerőket növelje és elérhetővé tegye a vízi, kerékpáros, lovas túraútvonalak kiépítésével, természetes, épített, és informatikai infrastrukturális háttér kialakításával.
A projekt megvalósulásával az érintett térség még inkább turisztikai célponttá válik, hiszen a fejlesztések nagy tömegeket vonzanak majd, a komplex turisztikai programcsomagok által várhatóan nagymértékben növekszik a térségbe érkező látogató vendégek száma, tartózkodási ideje.
A fejlesztés célja, hogy a helyi körülmények figyelembe vételével színvonalas műszaki és informatikai infrastruktúrával szolgáljuk ki az aktív turizmus különböző célcsoportjait. Hosszú távú cél, hogy a komplex fejlesztés által nagymértékben növekedjen a térségbe érkező vendégek száma, és itt tartózkodási idejük is.
 
A projekt főbb tevékenységei, fejlesztési elemei:
 
• A bodrogzugi csatornák vízszállító képességének visszaállítása, rekonstrukciója, vízi kikötő pontok létesítése, csónakok, hajók beszerzése, regisztrációs informatikai felület és mobil applikáció
• 4 helyen információs-bemutató központ kialakítása
• A vízi útvonalhoz kapcsolódó kiegészítő turisztikai attrakciók fejlesztése: madármegfigyelő/fotós pontok, tanösvény; halászati bemutató program, méhesház
• Lovas- és kerékpáros túraútvonalak kialakítása
• Fenntartást szolgáló eszközbeszerzések és a helyi kiszolgáló humán erőforrás képzése
• Az evezőssportokat népszerűsítő mentorprogram megvalósítása.