• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

2015-ben az év fája a kocsányos tölgy


5574509712de3.jpg

Idén huszadik alkalommal került kihirdetésre az év fája. Az online szavazáson 1694 szavazattal a kocsányos tölgyet (Quercus robur) választották a szavazók a 2015-ös év fájának.

Európa 24 tölgyfaja közül a kocsányos tölgy a legelterjedtebb. Skandináviától a Balkánig, a Brit-szigetektől egészen az Urál hegységig mindenhol megtalálható. Jellemzően síkvidéki faj, magashegységi környezetben nem fordul elő.

Hazánkban jelentős állománya van, fontos társulás alkotó fa. Nagytermetű faj, boltozatos, szétterülő lombkoronával, mélyen barázdált kérgével, jellegzetes, hosszú kocsányon ülő makktermésével könnyen felismerhető. Levelei kopaszok, karéjosak, szinte ülők, nyelük alig van. Magányos példányai igen szép kort élhetnek meg, és terjedelmes méretűre nőhetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb, legöregebb kocsányos tölgyei az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén vannak.

A Ragály melletti  Aranyos-tető oldalában áll az Öreg tölgy, közel 400 éves. Érdekessége, hogy 1922-ben a területen tarvágást végeztek, és csak azért maradhatott meg, mert a favágóknak nem volt elég nagy fűrészük a kivágásához.  Törzskörmérete jelenleg meghaladja a  640cm-t.

A Csereháton, Ziliz település mellett áll egy matuzsálemi korú, közel 1000 évesre becsült fa, mely tíz évvel ezelőtt egy villámcsapás miatt ágainak jó részét elvesztette, de még mindig zöldbe borul, ha eljön a tavasz. Úgy tartják, hogy  II. Rákóczi Ferenc  ehhez a fához kötötte lovát, amikor ezen a tájon járt.

Végül, de nem utolsó sorban Kelemér településtől nem messze, a keleméri Mohos-tavak partján álldogál a közel 300 éves, 2 méteres törzsátmérőjű Kisasszonyfa, melynek nevéhez két történet is fűződik. A rövidebb szerint a közeli mohos vár úrnője, Piroska kisasszony után kapta nevét. A másik történetet Dr. Faggyas István keleméri születésű néprajztudós népmesegyűjteményében olvasható. A monda szerint a fa szétterülő, vízszintes ágain üldögéltek hajdanán a mocsári tündérek, vagy ahogy a helyiek hívták őket, a lápi kisasszonyok. Idejüket szövéssel, fonással töltötték, és a fa alá tévedőkkel incselkedtek. Ha ennél többre kíváncsi látogasson el a településre, ahol vezetett túra során ismerheti meg a teljes történetet.

Ha többet szeretne tudni az év fája rendezvényről, vagy a kocsányos tölgyről, látogasson el az  azevfaja.hu oldalra.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.