• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

A Baradla-barlang titokzatos asszonya


5645cbed6caf9.jpg

Napjainkban újabb és újabb meglepetések derülnek ki olyan régóta ismert és kutatott régészeti lelőhelyekről, amelyről már mindenki úgy gondolta, hogy mindent tudunk történetükről. (Lásd : Stonhenge,  Királyok völgye /Egyiptom / , Teotihuacan /Mexikó/ ).

Kicsit hasonló a helyzet a Világörökség részét képező Baradla-barlang régészeti  ismeretivel  is.  Több mint 150 éve kutatja régész generációk sora, mégis úgy tűnik, hogy a legtöbb eddigi elképzelést újra kell vizsgálnunk.  A  100-130  évvel ezelőtt feltárt leletek mai ismereteinkkel vizsgálva meglepő eredményekre vezetnek, melyekre a kutatás nem tud választ adni, a leletek egykori meghatározása teljesen tarthatatlanná vált.

A felmerülő kérdések egy részére csak a legmodernebb  természettudományi vizsgálatok elvégzésével lehet választ adni, ám ezek a vizsgálatok igen költségesek,  nehezen finanszírozhatóak a kutatási keretekből. Ezért kérjük az alábbi  vizsgálatokhoz szponzoraink segítségét !

Ma úgy tűnik, hogy az kutatás által korábban bronzkori síroknak meghatározott barlangi temetkezések egy része olyan régészeti korú kultúrához tartozik, amely ismeretlen ezen a területen és évszázadokkal megelőzi a barlang bronzkori periódusát. A még meglévő néhány csontváz töredék és koponya C14-es kormeghatározás sokat segíthetne annak kiderítésében hogy a maradványok mely régészeti korszakokhoz köthetőek. A C14-es vizsgálatok költsége  – mintánként – 100 eFT. Minimum 5 - 8 minta vizsgálata lenne szükséges az összehasonlításokhoz.

Az épen megmaradt néhány koponya közül az egyik az MTM Embertani Tárában található, egy  20-30 év körüli nő maradványa, amely 1930-ban került elő a barlangban folytatott ásatáson.  Ebben az esetben azonban nemcsak a lelet kormeghatározása lenne a cél, de tekintettel arra, hogy az antropológusok  véleménye szerint a  koponya lényegesen különbözik  a korszak Kárpát –medencei népességek jellemzőitől,  – talán egy délkelet-ázsiai rassz képviselőjére hasonlít leginkább – fontos lenne olyan vizsgálatok elvégzése is , amely alapján meghatározható  - nagy valószínűséggel - az a földrajzi környezet, ahol a Baradlában eltemetett nő egykor felnőtt.  A vizsgálat költsége kb. 500 eFt. Mivel a krimikben is látható arcrekonstrukció már nemcsak az FBI és a KGB számára elérhető, de a tudomány is alkalmazza – minden lehetőségünk meg van arra, hogy a baradlai asszonyt életszerűen is megidézhessük. A teljes fej rekonstrukció költsége 500 eFt.


A Baradla-barlangban egykor eltemetett nő koponyája

A szponzoráció mindenki számára legbiztosabb útja a MNM Esztergomi Vármúzeumával  kötött  támogatási szerződés  melyről  Támogatott 2016. január 31-ig igazolást állít ki a Támogató részére és  tanúsítja, hogy a támogatás összege a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével az adóalapból levonható. 

Támogató ebben az esetben a támogatás célját megjelölheti és az másra fel nem használható  !
 

A szponzorok –kérésükre – minden,  a projekttel kapcsolatos sajtónyilvános eseményen és online vagy offline média  megjelenésen feltüntetésre kerülnek.

Kérdéseikkel kérem forduljanak  közvetlenül hozzám !

Rezi Kató Gábor

régész, a projekt vezetője

rkg@hnm.hu

Tel: 06 20 9789 111

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.