• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Baradla Kórusfesztivál


5731c63277d30.jpg

2016. május 27-29. között újra énektől hangos a Baradla-barlang, és környéke. Különleges alkalom az idei, hiszen 30 éves lett a program szervezője, a Forrás Kamarakórus. Látogasson el hozzánk ön is!

Programok

  • május 27. péntek 17 óra: megnyitó Aggteleken, a Baradla-barlang bejáratánál lévő Tourinform előtti teraszon 
  • május 28. szombat 18 óra: Kóruskoncert a Baradla-barlang Hangversenytermében (belépés ingyenes)
  • május 29. vasárnap: éneklés istentiszteleteken
  • Amadeus Kórus (Budapest) - 11:00 Bódvaszilas, református templom
  • Chorale Vocaluz (Franciaország - Héricourt) - 9:00 Felsőnyárád, római katolikus templom
  • Forrás Kamarakórus (Miskolc) - 9:00 Felsőnyárád, római katolikus templom
  • Vox Antiqua (Debrecen) - 11:00  Jósvafő, református templom 

Forrás Kamarakórus - Miskolc

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Forrás Kamarakórus a Diósgyőri vár Lovagtermében. Üszögh Lajos beszédet mondott. Ma már nem kórustag, pedig ő volt a megalapítója az együttesnek.
1986-ban egy megszállott kórusénekes, Üszögh Lajos hívta életre a Forrás Kamarakórust. A kezdetekben tízen voltak, friss diplomások, akik kedvtelésből álltak össze énekelni. Később komoly eredményeket értek el.
– Mindegyik eredmény a szívük csücske – mondta Balásné Molnár Ildikó kórusvezető. – Először 1991-ben Budapestről hoztunk el arany minősítést a Nemzetközi Kórusversenyről. Aztán sorban következett a többi is. 

Karnagya volt az énekkarnak Kiss Csaba, Somogyiné Kovács Andrea és Pataki Gábor is.
– Körülnézek, és sok barátot látok – mondta az ünnepség megnyitó beszédében Üszögh Lajos, a kórus alapítója. – Sok barátot, akivel sok közös zenei élmény megmaradt. Nagyon örülök annak, hogy belefogtunk egy olyan dologba, aminek nem tudtuk, mi lesz a vége, de büszkék lehetünk rá. - A tagokat nemcsak az éneklés tartja össze, hanem ahogy Üszögh Lajos fogalmazott, a barátság is.
– A főiskoláról jöttem ide, és itt ragadtam ebben a fantasztikus társaságban – fogalmazott Somogyiné Kovács Andrea. – Örömmel vállaltam két évre azt a feladatot is, amikor én irányítottam az énekkart Ildikó mellett. Jelenleg húsz feletti a kórus létszáma, de volt ez negyven is. 2008 óta női karként működik az együttes.
– Nagyon szeretünk együtt lenni és együtt énekelni – nyilatkozta Balásné Molnár Ildikó. – Igyekszünk nem leragadni egy korhoz és egy stílushoz, így érintjük a reneszánsztól napjainkig mindegyiket. Állandó feladatunk a Baradla Kórusfesztivál megszervezése. Ezt a rendezvényt 1999-ben indította el Salamon Gábor, az akkori Aggteleki Nemzeti Park igazgatója. Jövőre Franciaországba készülünk egy baráti kórus meghívására. Az ünnepségen még huszonegyedik századi zeneszerző kórusművét is előadták. Az egykori kórustagok közül pedig sokan jelen voltak a közönség soraiban, és meglepetésszerűen ők is beálltak énekelni a legvégén. Így újra vegyes kar lett egy rövid időre a Forrás Kamarakórus.

forrás: minap.hu

További cikkek ebben a kategóriában Összes
58cfdc555d90d.jpg

Kincskereső játékösvény Programajánló

Vidám, kalandos ismeretszerzés gyerekeknek és játékos kedvű felnőtteknek a Baradla-barlang aggteleki fogadótérségében.