• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

„Best of the best”


575f910eb7de1.jpg

„Best of the best” díjat kapott a Pannon Magbank LIFE+ program

Május végén az Európai Bizottság „Best of the best” címmel tüntette ki és Európa 6 legsikeresebb LIFE-finanszírozású természetvédelmi programja közé választotta a Földművelésügyi Minisztérium által is támogatott Pannon Magbank LIFE+ programot.

Az értékelésben a 2015-ben lezárult természetvédelmi projektek vehettek részt. Az első válogatásban megnevezték a 27 legjobb pályázatot természetvédelem, biodiverzitás és kommunikációs témakörökben – ezeket „Best LIFE project” díjjal jutalmazták. Ezek közül került ki azután a 6 legjobb.  A díjakat 2016. május 31-én, a Green Week rendezvénysorozat keretében adták át Brüsszelben, ahol a díjazottaknak lehetőségük volt bemutatni természetvédelmi programjukat.

A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálásával megvalósult programban társult kedvezményezettként vett részt a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete (MTA ÖK ÖBI), valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a pályázathoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosított társfinanszírozást.

A példanélküli törekvés első lépéseként létrejött a Pannon Magbank, amely az öt éves program végére a hazánkban vadon élő őshonos flóra mintegy 50 százalékának, azaz 800 fajnak a begyűjtését és magbanki tárolását vállalta. A program nemcsak sikeresen teljesítette, hanem meg is haladta a vállaltakat, és 2014 végéig mintegy 910 faj 1853 magtételének gyűjtését és tárolását valósította meg, amely magában foglalta 204 védett faj 364 magtételét, és 45 fokozottan védett faj 76 magtételét.

A NöDiK-ben elkészült a Pannon Magbank laborépülete, ahol a magminták tisztítását, vizsgálatát és csíráztatását végzik a NöDiK szakemberei. A munka során nyert adatokat saját fejlesztésű adatbázisban rögzítették, hogy a későbbiekben is kiértékelhetőek, felhasználhatóak legyenek. 

Az MTA ÖK ÖBI munkatársai egy visszatelepítési kísérlet során, 10 homokgyepi fajt vizsgálva igazolták, hogy a Pannon Magbankban őrzött magminták alkalmasak élőhelyek helyreállítására, fajok visszatelepítésére.

(FM Sajtóiroda)

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.