• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Edelényi látványosságok


5a967c9c51d8e.jpg

A város határában található az Árpád-kori eredetű Borsodi Földvár, a megye névadója. Tetejéről nagyszerű panoráma nyílik a Bódva-völgyére. A földvár területén talált tűzvész által elpusztított falu Magyarország legnagyobb kiterjedésű 10. századi települése. A vár lábánál több egybefüggő portán mutatja be a Borsodi Tájház a Bódva-völgy lakás- és textilkultúráját, kismesterségeit, illetve a földvárban folyt ásatások leletanyagát: cseréptöredékeket, gabona- és ételmaradványokat („ősgulyás”). A sánc egy rekonstruált részlete is megtekinthető.

  

A műemlék jellegű, későbarokk Borsodi Református Templom a földvárral azonos dombon, de annak sáncain kívül épült 1791-ben. A famennyezet, a két tájképes karzat, az öt padelő és a szép népi faragású szószék kvalitásos munka. A mai templom helyén 1706-ban még sövénytemplom állt, mellette egy középkori temetőt találtak roncsolt állapotban.
 
 
Az Edelényben található L’Huillier–Coburg Kastély Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. A kastélytól egy Bódva-holtág által elválasztott Edelényi Református Templom építésének idejére gótikus ablakai utalnak. Figyelmet érdemel az előtér színes üveglámpája és üvegablaka is.
 
  

  
 

Edelényi Kastélysziget

Az Edelényi Kastélysziget látogatói jegyük felmutatásával 20% kedvezménnyel válthatnak belépőt az Aggteleki Nemzeti Park naponta induló barlangtúráira jegypénztárainkban, a barlangi belépőjegy felmutatásával pedig az Edelényi Kastélysziget tekinthető meg 20% kedvezménnyel!

Cím:
3780 Edelény, Borsodi út 7.

Részletek és egyéb információk az Edelényi Kastélysziget honlapján!
 

Látogatható még:
Borsodi Földvár interaktív bemutatóhely és gasztropince
Elérhetőség:
Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely
Tel.: 48/525-080
Web: www.emkkm.hu
 
Borsodi református templom:
előzetes bejelentkezéssel. Tel.: 48/341-619 (parókia)
Edelényi református templom:
előzetes bejelentkezéssel. Tel.: 48/341-916 (parókia)
 
Állandó programok, túralehetőségek
Túralehetőségek:
Császta Szőlőhegy – kálvária, pincék, kilátó, székelykapu
 
További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.