• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Július 31. - A Természetvédelmi Őrök Világnapja


55bb5e3abdb02.jpg

Az 1992-ben alapított, a természetvédelmi őrszolgálatok nemzetközi szakmai szervezeteként működő International Ranger Federation (IRF) 2007 óta minden év július 31-én  ünnepli ezt a veszélyekkel teli, még is gyönyörű hivatást. A mai napig 46 ország 63 szövetsége csatlakozott az IRF-hez, köztük Magyarország is.

De mit is csinálnak a természetvédelmi őrök?

Részlet a világ természetvédelmi őreinek munkáját bemutató, The Thin Green Line című dokumentumfilmből.

A természetvédelmi őrök feladatai rendkívül sokrétűek. Alapfeladatuk – a hatósági őrzés - jogszabályok szabta közhatalmi tevékenység, de emellett még az állami természetvédelem számos szakterületén is közreműködnek: pl. a biotikai adatgyűjtés, az oktatás-bemutatás, a kutatás, és egyéb természetvédelmi kezelési feladatok ellátásában. Hazán teljes területét lefedi a tíz nemzeti park igazgatóság működési területe, így a természetvédelmi őrök feladatellátása sem korlátozódik a védett területekre. A természeti értékek mellett a régészeti lelőhelyek védelmét – a világon elsők között – kapta feladatul a Természetvédelmi Őrszolgálat. Jelenleg 250 természetvédelmi őr felügyeli a 848.514 ha védett, illetve az 1.994.966 ha Natura 2000 területet, és a mintegy 60.000 régészeti lelőhelyet. A kis létszám mellé jelentős szaktudás párosul: a természetvédelmi őrök kevés kivétellel egy vagy több felsőfokú szakirányú végzettséggelrendelkeznek.Ez a létszám a feladat mértékéhez képest nagyon kevés, ezért kiemelendő a társadalmi támogatás szerepe. A természetvédelmi őrök munkáját polgári természetőrök segítik. Polgári természetőr minden magyar állampolgár, aki megfelel a jogszabályi előírásoknak, elvégzi a polgári természetőr * tanfolyamot és eredményes vizsgát tesz. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai találkoznak legtöbbet a lakossággal, tevékenységük nagyban hozzájárul a  természetvédelem megítéléséhez.

Rózsa Sándor írását a Zöld Horizont 2012. évi decemberi számában olvashatja teljes terjedelmében.

* A polgári természetőr szolgálatról a terület szerinti illetékes nemzetipark igazgatóságon kérhet információt.

 

Szomorú kötelessége is van a mai napnak. Ezen a napon emlékezünk meg azokról az őrökről is, akik a szövetség tagjaiként szolgálatteljesítés közben életüket vesztették. Az alábbi plakátra kattintva névszerint olvashatja az uóbbi 12 hónapban elhunyt 49! őr nevét.

(A halál okaként feltüntetve: Homicide: gyilkosság; Accident: baleset; Died in service: szolgálat közben életét vesztette; Drowned: fulladás; Animal: vadállat támadás)

Ha szeretne köszönetet mondani a világ természetvédelmi őreinek, kérjük, hogy az alábbi plakátok egyikével fotózza le magát, és töltse fel fotóját a Facebookra, Instagramra, vagy a Twitterre az alábbi hashtagekkel:

#worldrangersday #thingreenline #Internationalrangers #honouringrangers
 

A Kiskunsági NPI természetvédelmi ősrzolgálata vendéglátóikkal, az Aggteleki NPI őrszolgálatának munkatársaival.

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.