• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

„Magban az erő”


54c4ca0877f0d.jpg

 Az emberiség jelentős része nincs tudatában annak, hogy milyen visszafordíthatatlan folyamatokat indítottunk el pazarló mohóságunkkal. Bolygónk javainak mértéktelen használata, a természeti területek átalakítása és a környezetszennyezés az élővilág történetének legnagyobb kihalási folyamatát indította el. A Föld természeti területeinek romló állapotát az is mutatja, hogy nagyon sok szakember figyelmeztet a növények eredeti élőhelyén kívüli (ex situ) megőrzésének fontosságára.

A Pannon Magbank LIFE+ projekt keretében magyar vadon élő edényes növények jelentős részének, legalább 800 fajnak magjai kerülnek a Magbankba. A mintákat a Pannon Magbank bázis és aktív tárolói fogják őrizni a tápiószelei Növényi Diverzitás Központban és az Ökológiai Kutatóközpont vácrátóti székhelyű Ökológiai és Botanikai Intézetében. A teljes biztonság érdekében a magminták másodpéldányai az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Esztramos hegy belsejében lévő, hajdani ércbánya-járatban kialakított tárolóba kerülnek.

A „Magban az erő” című kiállítás célja a projekt bemutatása, valamint szeretnénk gondolkodásra késztetni az érdeklődőket a növények életünkben betöltött jelentőségéről.

A kiállítás megtekinthető a bódvaszilasi Művészetek Magtárában, 2014. március 13-tól, mindennap 08.00 – 16.00 között.

A látogatás ingyenes.

Előzetes bejelentkezés esetén kiegészítő programok (előadás, rendhagyó biológia óra, kézműves foglalkozás) igényelhetők a Kúria Oktatóközpont közreműködésével
(Tel: 48/350-056, e-mail: anp.oktatas@index.hu).

A "Magban ez erő" című kiállítás meghívója ide kattinva tekinthető meg.

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.