• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Szalamandra-ház


55814200b1373.jpg

Nyitás júliusban!

Szalamandra-ház és Erdei Iskola

Egész évben nyitvatartó, 40+60 férőhelyes szállás.

3762 Szögliget, Külterület
+3630/ 631-15-20
szalamandra.haz@gmail.com 
anp.huJelmagyarázathoz mozgassa az egeret az ikonok fölé!


Szobák és árak

  Főszezon
 
Elő- és utószezon
 
Turistaszállás (6 és 8 ágyas szobák) Ft/fő/éj Ft/fő/éj
Turistaszállás (3 ágyas szoba+zuhanyzó) Ft/fő/éj Ft/fő/éj
Gyerek/diák/nyugdíjas Ft/fő/éj Ft/fő/éj
     
     
Terembérlet Vendégeknek:  Ft/óra
Nem vendégeknek: Ft/óra
 

 

Fizető eszközök: készpénz, átutalás, SZÉP-kártya

Felszereltség: sima és emeletes ágyak, közös zuhanyzó, közös wc, felszerelt konyha


Egyéb szolgáltatások, kedvezmények:

  • ajándékbolt, előadó terem, játszóvár
  • udvari kemence (Ápr. 15. - Okt. 15.)
  • Minden 21. csoporttag ingyen szállhat meg.
  • Csoportnál 2 hónappal érkezés előtti, egyéni vendégnél 1 hónappal érkezés előtti a 40% előleg fizetése esetén 5% kedvezményt biztosítunk.
  • 3 éves kor alatt ingyenes

 

Leírás

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) kezelésében lévő, a szögligeti Ménes-völgy bejáratánál található Szalamandra-ház, az ANP ökoturisztikai bázisaként üzemel. A 2,5 ha területtel rendelkező erdei iskola bázishely 60 fő befogadására alkalmas szálláshellyel, társalgó-étkezővel, illetve felszerelt konyhával rendelkezik. Alkalmas mind táborok, terepgyakorlatok, mind osztálykirándulások szálláshelyéül, valamint egyéni vendégek elhelyezésére is.
A Szalamandra-ház őrzött udvara sátorozásra, táborozásra 40 főnek ideális. Így a "nomádabb" körülményeket keresők számára is adottá válik a lehetőség, mivel az Aggteleki Nemzeti Park területén nem lehet sátorozni a védett terület zavartalanságának biztosítása érdekében.
A Szalamandra-ház az Aggteleki Nemzeti Park védett területén belül, mintegy 2 km-re Szögliget falutól, a Ménes-völgyben helyezkedik el, Szádvár lábánál. Tőle néhány kilométerre található Derenk romközség, melynek lakóit a ´40-es évek kezdetén telepítették ki. Emléküket egy állandóan nyitott kiállítás őrzi a hajdani község valamikori iskolájának épületében, mely egyetlenként áll még a faluban.
A Szalamandra-ház kiváló kiinduló hely gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz, mind Szelcepuszta-Jósvafő mind a vadregényes Alsó-hegy irányába ahol a világon a legsűrűbben találhatók a zsombolyok, vagyis a függőleges akna-barlangok. A Ménes-völgyben mintegy 15 perc gyaloglással érhető el Ménes-tó, amely egyben horgászvíz is. Itt rendelkezésre áll kiépített szalonnasütő hely, és egy tiszta vizű forrás, a Hideg-kút.
Akár kerékpárral is elérhető távolságban van a Bódvarákó mellett az Esztramos-hegyen található Rákóczi-barlang is, amely ritkaságszámba menő képződményeivel egyik földalatti ékszere az Aggteleki Nemzeti Parknak.
2010-ben májusában átadott Szalamandra-ház erdei iskola célú fejlesztése segít abban, hogy magasabb színvonalon, jobb körülmények között tudja végezni oktató-szemléletformáló tevékenységét az Aggteleki Nemzeti Park. (További információ az ANP környezeti nevelési munkájáról, lehetőségeiről, programokról - www.kuriaoktatokozpont.hu).

Házirend itt olvasható

Galéria

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f059b07d3e0e.jpg

Papp Ferenc Kutatóállomás Szállás, vendéglátás

Vendégház az Aggteleki Nemzeti Park központjában, természeti környezetben, a Tohonya-völgyben.

Antal-major - Tornaszentjakab Szállás, vendéglátás

Az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában, érintetlen természeti környezetben, az aprófalvas Cserehátban található az Antal-major, ahol egy felújított kisnemesi kúriában 10 fős vendégház várja a látogatókat.

557ebf7d2cb24.jpg

Kövirózsa Apartmanház Szállás, vendéglátás

Az Ördögszántás karrmezőjének lábánál, az Aggteleki-tó mellett Aggetelek egyik legszebb helyén található, kategóriájában olcsó szállás. Felszerelt konyhával kényelmes szállást biztosít családok számára is.