• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Távozott közülünk Dr. Dénes György


55735ca88b3bb.jpg

92 éves korában, 2015. április 30-án elhunyt Dr. Dénes György, jogász, történész, geográfus, nyugdíjas tudományos tanácsadó, barlangkutató, az Aggteleki­-karszt kutatója, tudósa, szerelmese, korunk egyik utolsó polihisztora.

Elhunyt Dr. Dénes György jogász, történész, geográfus, nyugdíjas tudományos tanácsadó, barlangkutató A Magyar Karszt­ és Barlangkutató Társulat egyik megszervezője és első titkára volt (1958), később tiszteletbeli elnöke. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat megalapítója (1961) és azóta is elnöke. A barlangi mentők nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke. A Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségi tagja, utóbbi Barlangtúra Bizottságának elnöke, a Meteor Természetbarátok Turista Egyesületének elnöke.

Nagyszámú és jelentős eredményei közül kiemelhető, hogy 1957­ben megszervezte a Meteor Barlangkutató Csoportot (majd szakosztályt), s évtizedeken át szervezte annak sikeres expedícióit itthon és külföldön. Nevéhez fűződik a Meteor­barlang feltárása és az esztramosi őslénytani lelőhely felfedezése, sikeres feltáró kutatás a Baradla-­barlangban (Raisz­ág), a Mátyás­hegyi-barlangban és a Szemlő­hegyi­-barlangban. Részt vett a József­hegyi-­barlang felfedezésében, és számos egyéb barlang feltárásában.

Volt szerkesztője és felelős szerkesztője a Karszt-­ és Barlangkutatási Tájékoztatónak. Közel háromszáz publikációja (könyvek és tanulmányok) között a tematikákat illetően a természeti földrajz (karsztmorfológia, barlanggenetika) és vízrajz (karszthidrológia, izotóphidrológia) éppúgy megtalálható, mint a történelem és a történeti földrajz (így a Gömör–Tornai, az Aggteleki-karsztvidék történeti földrajzi kutatási eredményei), továbbá útikönyvek és turista útikalauzok.

Dr. Dénes György az Aggteleki­-karszt kutatója, tudósa, szerelmese, korunk egyik utolsó polihisztora 2015. április 30-án, életének 92. évében távozott. Munkássága, életpályája példaértékű a természettudományokkal, természetvédelemmel foglalkozó szakemberek számára.

Nyugodjék békében!

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.