• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Téli túrák a karszton


Téli túra a karszton – környezeti nevelési program (iskolák számára)

Időpont: 2014. január 28. kedd 9.30.
Találkozás: Szalamandra-ház, Szögliget-külterület
Helyszín: Szögliget, Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 5km (3 óra)
Részvételi díj: 250 Ft/fő
Maximális létszám: 25 fő


Az Aggteleki-karszt más-más arcát mutatja a különböző évszakokban. Ha hó takarja a hegyoldalakat, vagy ha köd ül meg a völgyekben, akkor érezhetjük igazán hegyvidéki jellegét. A túra során a Szádvár magaslatára juthatunk fel, a romos falak közül kitekintve a karszt domborzata szinte tapinthatóvá válik. Amennyiben a havas-jeges kövek megakadályozzák e „nagyratörő tervünk” megvalósítását, egy ménes-völgyi séta jó ízelítőt ad a karszt erdeinek téli világából és igazi nyomolvasókká is válhatunk a túravezető segítségével.

További információ: Kúria Oktatóközpont: 48/350-056, www.kuriaoktatokozpont.hu


Téli túra a karszton – Forrásaink (családok számára)

Időpont: 2014. február 1. 10.00
Találkozás: 9.30-kor Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 1 és 5 km (1,5 és 3 óra)
Részvételi díj: 500 Ft/család, 200 Ft/fő
Maximális létszám: 50 fő
 
A Világörökség részévé nyilvánított Aggteleki- és Szlovák-karszt felszín alatti világának egyedi természeti értékei a fakadó források. A barlangok vizét felszínre hozó források után a patakok még kilométereken át nem fagynak be, hiszen vízhőmérsékletük télen-nyáron +10 fok. A forrásoktól elindulva, négy patakot követve találkozunk Jósvafőn, e természeti és műemléki védettséget élvező kis faluban, a források és patakok völgyében. A túra a Jósva-, a Kis- és Nagy Tohonya-forrást érinti. A túra során látható lesz hazánk legnagyobb, ridegen tartott hucul ménese.
 
A program után pogácsával, teával várjuk a túrát teljesítőket.
 
Aki az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 3 ill. 5 idei ökotúráját teljesíti ANP jelvényt kap a teljesítményéért ajándékba.
 
A világörökségi címet viselő Baradla teljes barlangrendszer és vízgyűjtő területe 2001 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmét rögzítő Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A túrára a Vizes Élőhelyek Napja alkalmából kerül sor.

További információ:
 Tourinform Aggtelek - 48/503-000
 
 

A "Forrásaink" című túra plakátja idekattintva letölthető.


Téli túra a karszton – környezeti nevelési program (iskolák számára)

Időpont: 2014. február 6. csütörtök 9.30.
Találkozás: 9.00-kor Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 5 km (3 óra)
Részvételi díj: 250 Ft/fő
Maximális létszám: 25 fő


A téli erdőben hallgatózva, életjelek után kutatva, a hóban-sárban fellelhető nyomokat olvasva megmutatkozik nekünk a karsztvidék élete ebben a zord évszakban. A legtöbben azt hiszik, hogy csak nyáron érdemes túrázni! Így azonban, csak az egyik oldalát ismerjük meg a természetnek. Rajta, húzzunk bakancsot ezen a februári napon! Amikor a természet leveti nyári-őszi pompáját, olyan dolgok vállnak láthatóvá, amelyeket figyelmen kívül hagyunk akkor, amikor a virágok szépsége és a madarak éneke elvonja figyelmünket. A talajtakaró változatossága, a kibukkanó sziklák színe, a karsztosodott felszín formavilága, a fák alakja és lehetne még sorolni sokáig a téli világ látnivalóit!

További információ: Kúria Oktatóközpont 48/350-056, www.kuriaoktatokozpont.hu

Várjuk Sok Szeretettel!


A programok részei a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” című tematikus napnak, amelynek keretében január 25. és február 8. között országszerte több mint húsz túra közül választhat. Részletes információ: www.nemzetipark.gov.hu/okoturisztikai-rendezvenyek A tematikus nap a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által koordinált Vidékjáró programsorozat részeként valósul meg.

További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.