• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Ünnepi konferencia - beszámoló


56068d4baf916.jpg

Szeptember 22-én az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelme együttműködésében került megszervezésre az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt kutatása és védelme nemzetközi tudományos konferencia nyitóprogramja.
A hármas kerek évforduló ünnepségére (Aggteleki Nemzeti Park 30 éves, UNESCO 70 éves,  20 éve a Világörökség része Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai) a Baradla-barlang Hangversenytermében került sor.
A rendezvény fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke, valamint Andrej Kiska a Szlovák Köztársaság elnöke volt.
Áder János beszédében Ferenc pápa enciklikájából idézve azt mondta: a természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és mindenki felelőssége. Az államfő úgy fogalmazott: az itt élők pontosan tudják, hogy milyen egyedülálló érték rejtőzik a mélyben, és az UNESCO húsz évvel ezelőtti döntése azt bizonyította, hogy ez nemcsak a két ország, hanem a világ öröksége is.
Mint mondta, húsz esztendő földtörténeti mércével mérve csekélység: húsz év alatt egy cseppkő mindössze négy millimétert nő, a Baradla-barlangban tehát sok millió év kellett ahhoz, hogy ezek a csodálatos természeti alkotások létrejöjjenek.  Ugyanakkor húsz év emberi mércével mérve már jelentősnek mondható. Kiemelte, hogy az elmúlt húsz év a két ország szakembereinek közös szenvedélyéről, munkájáról és egy közös szemlélet kialakításáról is szólt.

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.