• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Vezetett túrák a környéken


Vezetett felszíni túrák az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén

Meghirdetett túrák az eseménynaptárban

Egész éven átívelő felszíni túrasorozat, gyalogtúrán kívül kerékpártúrát és teljesítménytúrát is találunk benne. Rendszerint jeles napokhoz vagy bizonyos növény virágzásához (hóvirág, orchideák), állatok (nagy szentjánosbogár, gímszarvas) jellemző előfordulásához és aktivitási idejéhez kapcsolódik, illetve a térség egy-egy kultúrtörténeti látnivalóját mutatja be. A túrákat az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai vezetik.

Előzetes bejelentkezést igényelnek.

A meghirdetett túrák listája éves programajánlónkban érhető el.


Keleméri túra

A túra kb. 4 órát vesz igénybe. Ez alatt a résztvevők a fokozottan védett Mohos-tavak zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. A csoportokat szakavatott vezető kíséri.

A túra kiegészíthető a Tompa Mihály Emlékmúzeum és a műemlék református templom megtekintésével. A fenti programok mellett előzetes egyeztetés alapján a Mohos Házban természetvédelmi előadás és szabadtéri biológia óra is igényelhető.

Túraindulás: Mohos-Ház – Kelemér, Tompa Mihály u. 129.

Kelemér és környékéről bővebb információt ide kattintva találhat.


Hegyek ormán, völgyek mélyén 

Időtartama, hossza: 4-5 óra, 8 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala:  Baradla völgy – Kecső völgy – Mész völgy - Baradla-tető.

A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségéből induló túránk a Baradla-völgy irányába indul a narancssárga és zöld jelzésen. Nyitott, füves sziklakibúvásokkal tarkított szakaszon áthaladva a sziklagyepek, legelők növény és állatvilágával ismerkedhetünk meg. Láthatjuk a mészégetés és faszénégetés nyomait. Bepillantást kapunk az erdő ökológiájába. Rövid időre átlépünk a Magyar-Szlovák zöldhatáron. Utunk egy részét a zöldjelzésen a Kecső patak csobbanása kíséri. A Karu-völgy hűs lombsátra alatt a kék+ jelzésen elérjük az Országos Kéktúra vonalát, ahol Aggtelek irányába indulunk tovább. A Mész-völgy csodálatos szakasza után megpillantjuk Aggtelek község Tó-végét, ahol kimagaslik a híres karrmező e az Ördögszántás. A sárga és kék jelzésen karsztbokor-erdőn és lejtősztyepp réteken keresztül haladva hagyományosan művelt mezőgazdasági területeket, az un. nadrágszíjparcellákat is láthatjuk. A Baradla-tetőre érve az 51 m magas sziklafal tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk, ahol feltárul a fedett és fedetlen karszt találkozása. Délre tekintve a Bükk- fennsík vonulata magaslik, nyugatra pedig a Szlovák érchegység.


Barangolás a Baradla-barlang tetején 
Időtartama, hossza: 1,5-2 óra, 3 km 
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla-tető, Mész-völgy

A Baradla-barlang fölötti 51 m magas kilátópontról csodás kilátás nyílik a Nemzeti Park felszíni értékekre. A déli kitettségű meredek hegyoldalak élőhelyei, a felszínre bukkanó nyílt karszt geológiája, az ember természetbe való beavatkozásának nyomai nagyon változatossá tették túránk útvonalát. A kék háromszögű turistajelzésen végigsétálva a Karu-völgybe jutunk, ahol a legjellemzőbb erdőtársulással, a gyertyán-elegyes tölgyerdővel ismerkedhetünk meg. A Mész-völgyön az  Országos Kék Túra vonalán elérjük a Baradla-oldalt, ahonnan Aggtelek község lakóházai és hagyományos mezőgazdasági területei láthatóak, majd visszaérünk a Baradla-tetőre.


Naplemente túra 
Időtartama, hossza: 2 óra, 4 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla oldal - Ördögszántás- Baradla oldal 
Csodálatos látvány a nyári alkony hegyről megtekintve. A Baradla-tetői kilátótól indulva kellemes esti séta során ismerkedhetünk meg a környék élő és élettelen értékeivel.

A Baradla-oldalon visszasétálva kiindulópontunkról az 51 m magas sziklafal tetejéről csodálhatjuk meg a naplementét. A túra végén meglepetéssel kedveskedünk vendégeinknek.


Aggteleki faluséta
Időtartama, hossza: 3 óra, 4 km
Helyszín: Aggtelek
Útvonala: Baradla tető - Ördögszántás- Aggtelek falu - Baradla oldal 
 
Az egykori Gömör-Tornai karszt változatos felszínének növény- és állatvilága rendkívül gazdag. A táj arculatát elsősorban az un. „karsztjelenségek” határozzák meg. A felszín mai arculatát mindezek mellett az évszázadok óta itt élő ember tevékenységeivel is formálta.
(erdőirtás, faszénégetés, mészégetés, gazdálkodás, állattenyésztés stb.).
Túránk során időutazásban vehetünk rész az ősidőktől napjainkig.
 Ellátogathatunk a barlanghoz kapcsolódó neves személyiségek emlékhelyeihez. Megismerkedhetünk Aggtelek legendákkal átszőtt múltjával, kultúrtörténeti értékeivel.

Megállóhelyek: Baradla barlang aggteleki fogadótere, Baradla-tető, Baradla-oldal, Tóvég, Ördögszántás, Torony, Temető, Kopjafa emlékpark, Református templom, Nagy-kút, Harangtorony, Tájház,  Baradla barlang előtti fogadótér.


Túraindulás, árak, kedvezmények

Túraindulás

A túrák december 24. és január 1. között nem indulnak.

A túrák előzetes bejelentkezéssel indulnak: meghirdetett túrák esetében a túraindulás előtt min. 1 nappal, a többi túra esetében min. 1 héttel előzetesen fogadunk el jelentkezéseket. Túráink min. 5 egész jegy megváltása esetén indulnak. A túrák maximális létszáma 30 fő. 

Információ, bejelentkezés

Vezetett túrák a környéken: +36-48/503-000, naturinform.anp@gmail.com

Jegyárak

 

 

Felnőtt

Kedvezményes

Óvodás/kísérőjegy

1-2 órás felszíni túra

1.000.-

750.-

300.-

3-4 órás felszíni túra 

2.000.-

1.500.-

300.-

Speciális felszíni túra

(Eseménynaptárban külön feltüntetve – pl. Téli túra)

3.000.-

2.250.-

-

Keleméri túra

1.000.-

750.-

-

 

 

Kedvezményes jegy

Kedvezményes jegy vásárlására jogosultak:

  • nyugdíjasok;
  • diákok;
  • természetjáró- vagy természetbarát igazolvánnyal rendelkezők;
  • pedagógusok, akik kísérőjegy váltására nem jogosultak.

Kedvezményes jegy váltásának feltétele: kedvezményre jogosító irat, érvényes igazolvány bemutatása a jegyváltás előtt. Utólag a kedvezmény nem érvényesíthető.

Óvodás/kísérőjegy

300 Ft értékű jegy vásárlására jogosultak:

3 - 6 év közötti gyermekek 

A túrákat díjmentesen látogathatják

3 év alatti gyermekek

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5efb37e25751b.JPG

Túra a Törőfej-völgyben Túra

Július 4. 10:00

A Törőfej-völgy sok érdekességet rejt magában Jósvafő geológia és történelmi múltjáról. Csak hogy néhányat említsünk: itt bukkannak a felszínre a Baradla-barlang forrásai...

5ee36a97705d0.jpg

Éjszaka a karszton – szentjánosbogarak nyomában Túra

Június 19., 20. és 23. 20:00

A védelmi intézkedésekről szóló 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelettel összhangban Igazgatóságunk ismét indít felszíni túrákat.

Szabadtéri szakvezetéses túrák tartásával kapcsolatos járványügyi védelmi előírások:

A túra teljes időtartama alatt mindenki köteles - a közös háztartásban élők kivételével - a másik embertől kötelező legalább 1,5 méter távolságot tartani.