• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Középkori templomok a térségben


Rakacaszend

Román kori református temploma két szakaszban épült. A szentélyben és a diadalíven középkori freskótöredékek láthatók. Festett famennyezete az 1600-as évekből származik. Díszítményei is különösen értékesek.

 

Rudabánya 

 

Gótikus eredetű református templomának belsejében freskótöredékek és a Gömörben oly gyakori festett famennyezet találhatók. Famennyezete a legnagyobbak közé tartozik (120 táblából áll), és nagyon változatos ornamentikájú. Két régi síremléke közül a jobboldali Perényi Istvánnak, Zsigmond király étekfogó mesterének sírköve 1437-ből. 14. századi vasajtajában Anjou-címerek, mesterjegyek és egy német felirat látható.

 

Szalonna

 

Árpád-kori műemlék református templomának rotundája a 16. században egészült ki a négyzet alaprajzú hajóval. Freskói a Margit-legendát ábrázolják. Kőkerítése középkori eredetű, zsindelyes, fa haranglábja 1765-ben épült.


 

Tornaszentandrás 

Gyönyörű fekvésű, dombtetőn álló római katolikus temploma a 12. századból származik. Az esztramosi bányák műveléséhez betelepített tiroliak emelték, a környéken szokatlan ikerszentélyes megoldás nekik köszönhető. A lerombolt Szádvár kápolnájának oltára is itt kapott helyet. A középkori freskókkal díszített templom karzatának festett kazettái egyedülálló módon szenteket ábrázolnak.

 

   

Zubogy

 

Árpád-kori eredetű, de gótikus jegyeket őrző temploma ma már az 1758-ban kialakult formájában áll előttünk. A templombelső egyedülállóan szép, kitűnő állapota a kiváló restaurátori munka eredménye. Famennyezetének pallós megoldása az országban kevéssé elterjedt: a leveles virágindákkal díszített festett deszkák a templom hossztengelyével párhuzamosan futnak, a deszkák a szokásostól keskenyebbek és jóval hosszabbak. A jelenlegi bejárattal szemben emelkedik a fa harangtorony.

 

További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.