• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

2015-ben az év gombája a sötét trombitagomba


5574531cabd86.jpg

Idén a mezei szegfűgomba után a sötét trombitagomba lett az év gombája.

Kevesen tudják, hogy az év madara, és fája mellett további élőlényekre is szavazhatunk évről évre. Így van ez a gombák esetében is. A tavalyi évben a mezei szegfűgomba nyert, idén pedig a sötét trombitagomba kapta az "év gombája" címet.

Különleges gombáról van szó, hiszen csoportos megjelenése ellenére is csak ritkán kerül a kirándulók szeme elé. Ha még is belebotlunk, akkor sem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, vagy sötét színe miatt azonnal mérgezőnek gondoljuk. Az sem javít ezen, hogy németül Toten-Trompete, a franciául pedig Trompette des morts néven, azaz a halál gombájaként ismerik. Pedig a név nem a mérgezőségére utal, sokkal inkább arra, hogy sokszor még halottak napján is terem.

Azok a gombászok, akik ismerik, előszeretettel gyűjtik finom, fűszeres íze miatt amit leginkább szárítás után lehet érezni. Hasonló faj csupán egy van, a szürke rókagomba. Ez ugyancsak ehető, de íze nem annyira jellegzetes, és ritkasága miatt kíméletre érdemes.

A sötét tölcsérgomba 5-12 cm magas, keskeny tölcsér vagy trombita alakú, ezüstös szürkétől a majdnem feketéig terjedő színü, csoportosan növő faj. Kalap része 3-8 cm átmérőjű. Húsa vékony, törékeny. Nyár végén, ősszel terem, tölgyek, bükkök alatt, de nem ritkán fenyvesekben is előfordul. Kedveli a nyirkos, hűvös helyeket.

A szürke rókagombától könnyen megkülönböztethető, ugyanis annak termőteste nem üreges.

Figyelem!

Mint minden gyűjtött gombát, a sötét tölcsérgombát is meg kell mutatni gombavizsgálónak fogyasztás előtt!

Gombát (és az erdő más "gyümölcseit") csak napi 2 kg-ot szabad gyűjteni, és csak ott, ahol ez egyébként nincs tiltva, vagy külön (hatósági, és/vagy tulajdonosi) engedélyhez kötve!

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.