• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

30 éves az Aggteleki Nemzeti Park


5571b15b5d4f0.jpg

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-én alakult meg a Gömör-Tornai-karszt hazánkra eső területén.

A történet

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985. január 1-én alakult meg Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidékén, a Gömör-Tornai-karszt hazánkra eső területén. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A természeti környezet védetté nyilvánításának természetesen voltak előzményei, a Baradla-barlangot 1925-ben Nemzeti Kinccsé-, 1940-ben védetté nyilvánították. A Baradla-, Béke-, Szabadság-, és  Vass Imre barlangok fölött húzódó felszín az 1950 – 58  közötti időszakban kapott természetvédelmi terület státuszt. 1978-ban – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezetén belül – jött létre az Aggteleki Tájvédelmi Körzet, amelyet 1979-ben az UNESCO MAB (Ember és Bioszféra) programjában bioszféra rezervátummá nyilvánítottak, s két magterületet jelöltek ki (Haragistya, Nagy-oldal) Aggtelek és Jósvafő térségében. A nemzeti park jelenlegi területe mintegy 20 700 hektár. 2007-ben módosult az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe, a Zempléni Tájegység - benne a Zempléni Tájvédelmi Körzet, a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, és több kisebb természetvédelmi terület  az ANPI működési területéhez került.

Hungarikum  barlangjaink, 20 éves a Világörökség cím

1995-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjait Világörökség rangra emelte. (Ezen a listán 1995-ig csupán két barlang szerepelt, a Mammoth-és a Skocjani-barlang). Ezzel a történelmi Gömör-Tornai-karszt területén található mintegy 1200 barlang méltó elismerésben részesült, hiszen a páratlan formagazdagságú, méretű és színű álló- és függőcseppkövek, cseppkőzászlók, cseppkőlefolyások és egyéb cseppkőformák mellett a barlangi gyöngyök, borsókőféleségek és kalcitlemezek már évszázadok óta elbűvölik a látogatókat. 6 látogatható barlangunk különböző hosszúságú és nehézségi fokú barlangtúra keretében megtekinthető.
Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai egyedülálló ökoszisztémát alkotnak. A védelem alatt álló felszín alatti világ több mint 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj számára nyújt életteret. Néhány faj endemikus, azaz csak itt fordul elő, más fajok elsőként innen kerültek leírásra. A 28 európai denevérfaj közül 21-et regisztráltak itt, melyek közül kettő szerepel a veszélyeztetett fajok listáján.
Világörökségi barlangjaink a törvény erejénél fogva egyben hungarikumok is.

Különlegességünk, a hucul

Jósvafőn található a hucul kisló hazai törzsállománya, a több mint 200 egyedet számláló  hucul ménes. A hetvenes évektől Dr. Anghy Csaba, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója gyűjtötte össze a még megtalálható tisztavérű hucul lovakat. Később, 1986-ban ez a tíz kancából álló gyűjtemény került az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A kezdetben meglévő, összegyűjtött állományra és több külföldről vásárolt tisztavérű egyedre támaszkodva indult el újra a fajta hazai tenyésztése, mely napjainkban is eredményesen folyik. A program nemcsak a génmegőrzést, de fontos természetvédelmi területkezelési feladatok ellátását is szolgálja. Ezzel a Magyarország területén  hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárhatók a nemzeti park egye területei.
   

Egyéb értékeink

 • A Park területe mindig is kulcsszerepett játszott a hazai nagyragadozók életében. Szerencsésebb látogatóink akár farkas, vagy hiúz nyomait is felfedezhetik. Barlangjainkban számos denevérfaj lelt otthonra, a hazai fajok közül többet is itt írtak le először a szakemberek. A 2015-ös év emlőse, az ürge is előfordul rövidfüvű gyepeinken, táplálékül szolgálva védett ragadozómadarainknak.
 • A vidék növényvilága egyedülálló, mozaikos. A Kárpátok közelsége miatt olyan növények is megtelepedtek, amik a magasabb hegyvidékek jellemző fajai. Ugyanakkor a déli kitettségű, meredekebb oldalakon mediterrán, a lankásabb részeken kontinentális hatás érvényesül.
 • A terület a régi időktől kezdve lakott. Ennek emlékét a vidék ma is őrzi, de nem csak a mai települések környékén találkozhatunk az ember nyomaival. A figyelmes kiránduló, régi mész- és szénégetők helyére bukkanhat, rég felhagyott gyümölcsösöket fedezhet fel útja során. A néhol még most is megmaradt régi gyümölcsfák gyümölcsének íze össze sem hasonlítható a mai fajtákéval.
 • A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység keretén belül.
 • Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt célja a felnövekvő nemzedék oktatása, szemléletformálása. Ezt a feladatot látja el a Jósvafőn 2015-ben 10 éves évfordulóját ünneplő Kúria Oktatóközpont, ahol egész évben számos program várja az érdeklődőket, iskolás csoportokat, osztálykirándulás résztvevőit.
 • Bemutatóhelyeink (Művészetek Magtára, a Boldogkőváraljai Tájház, a keleméri Mohos-ház, Kessler Emlékház) tematikus kiállításokkal, programokkal várják az érdeklődőket.

Érdekességek

 • Farkasvédelmi és kutatási programunk a térség farkas populációjának védelmében országos figyelmet kap.
 • A Baradla-barlang Vörös-tói túráján megtekinthető Magyarország legmagasabb állócseppköve, a 19 m magas Csillagvizsgáló.
 • A Baradla-barlang akár 1000 nézőt befogadó aggteleki Hangversenytermében számos különleges koncertre kerül sor.
 • Barlangi esküvő keretében exkluzív környezetben kelhetnek egybe a különleges helyszínt kereső házasulandó párok.
 • A bódvaszilasi Művészetek Magtára Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja.
 • A magyar pálos rend által 1341-ben alapított Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom a legjobb állapotban megmaradt épületegyüttes az országban.
 • Az Aggtelek közelében található Szent Ferenc Emlékhely Magyarország egyetlen védett természeti területen lévő Szent Ferenc kegyhelye.
 • A Bodrogzugban különleges vízitúra lehetőségek állnak rendelkezésre.
 • A nemzeti parkban és környezetében levő kis falvakban helyi termékeket és nemzeti parki védjegyes termékeket vásárolhatnak az érdeklődők.
További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.