• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Állatok Világnapja 2013


54c4c9e775ab9.jpg


Az Állatok Világnapját 1931 óta  Assisi Szent Ferenc emléknapján ünneplik.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje – tágabb értelemben a természetvédelem védőszentje - tiszteletére október 5-én megemlékezésre és ünnepi szentmisére került sor az Aggtelek közelében található - Magyarország egyetlen védett természeti területen lévő - Szent Ferenc kegyhelyénél.

A program során Bacsó Zsolt osztályvezető köszöntötte a résztvevőket.

Buzetzky Győző, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság első igazgatója (1985-1991) előadásában felidézte a kápolna felújításának és emlékhellyé alakításának történetét, illetve Szent Ferenc példáján szemléltette a kézzel fogható, gyakorlati természetvédelem fontosságát és lehetőségeit. 

Bódis Istvánné Aggtelek volt vezetője visszaemlékezésében kiemelte, hogy az addigi gazdátlan épület átalakulásával milyen módon változott meg a helyiek és a természetjárók viszonya az emlékhelyhez.

Az ünnepi szentmise előtt Bodó Eszter előadta a Naphimnuszt, amely Szent Ferenc legismertebb műve.


A szentmisét Ferencz Károly, a Szendrői Assisi Szent Ferenc plébánia lelkipásztora mutatta be. Szentbeszédében a hithez való viszonyt, a természettel való egészséges együttélés fontosságát hangsúlyozta Szent Ferenc példáján.

A rendezvényen részt vett Csépányi Balázs Fővárosi Állat- és Növénykert volt szakmai igazgatója.
 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.