• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Átadásra került a Szalamandra-ház


5ef1e5c08e34f.jpg

Két év alatt három turistaház újul meg az Aggteleki Nemzeti Park területén. A korszerűsített Szalamandra-házat 2020. június 23-án adta át Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Szögliget külterületén, érintetlen természeti környezetben található szálláshely megnyitóján Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatója köszöntötte a vendégeket és ismertette a sikeresen befejeződött projekt részleteit.

 

Riz Gábor, országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta az elindult fejlesztési folyamatot, amely a térségben nem csak szálláshelyfejlesztést, de további turisztikai projekteket is jelent (pl. a közeli Rakacai-víztározónál induló nagyszabású turisztikai beruházást).

 

Révész Máriusz a rendezvényre egy nagy csapat kerékpáros gyerekkel érkezett, maga is kerekezve egy több napos vándortábor keretében.
Megnyitó beszédében kifejtette a Téry Ödön programban rejlő lehetőségeket, ismertette az országos fejlesztések jelentőségét. Az aktív turizmus nagyszabású támogatásával közelebb kerülünk ahhoz a kormányzati célhoz, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen. Hazánk egyedülálló természeti adottságai kiváló feltételeket biztosítanak ehhez.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság eddig 56,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 3 turistaszálló megújítására. A „Szalamandra-ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló, korszerűsítésére” című projekt megvalósítására 2018-ban 34 millió, a NOMÁD Baradla Kemping és Turistaszálló korszerűsítésére 6 millió Ft, míg a Kövirózsa Apartmanház korszerűsítésére 2020-ban 17,5 millió forint támogatást nyújtott az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda.

A fejlesztés helyszínéül szolgáló Szalamandra-ház és Erdei Iskola, Kemping és Turistaszálló Szögligeten a Ménes-völgy bejáratánál, a Szádvár lábánál, festői környezetben helyezkedik el. 1953-ban laktanyaként épült a határvédelem érdekében, az épületet az 1990-es években átalakították. 2002-től az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) kezelésében ökoturisztikai bázishelyként működik. A 2,5 ha területtel rendelkező erdei iskola bázishely 60 fő befogadására alkalmas szálláshellyel, társalgó-étkezővel, illetve felszerelt konyhával rendelkezik. Alkalmas táborok, terepgyakorlatok, osztálykirándulások szálláshelyéül, valamint egyéni vendégek elhelyezésére is.

A beruházásnak köszönhetően megtörtént az épület fűtéskorszerűsítése, költségmegtakarítást eredményező elosztó és fűtőberendezések beépítésével, a melegvíz-rendszer átalakításával, valamint modern és akadálymentes vizesblokkok, tisztálkodó helységek rekonstrukciójával. A fűtési energia szükséglet termelését és hatékonyabb elosztását új generációs fatüzelésű kazánok beépítésével, radiátorok teljes cseréjével oldottuk meg. Az energiafelhasználás hatékonyságának növelését jól szabályozható, víztakarékos, hőtárolós tartályok beépítésével biztosítjuk.

A fejlesztés megvalósításával az ide érkező látogatók, turisták részére egy modern, a jelenkor igényeinek megfelelő szálláshely elérésére nyílik lehetőség.

A járványhelyzet enyhülésével a megújult Szalamandra-ház júliusban megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.