• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Barlangok természetvédelmi rekonstrukciója


5e3bfa5e4eb85.JPG

Szálfarkú (Eukoenenia spelaea)

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 8 különálló helyszínen az élettelen természeti értékek (barlangok, bányák, mesterséges üregek) és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzését, rehabilitációját szolgáló infrastrukturális fejlesztést valósított meg 2016-2019 között KEHOP támogatási konstrukció keretében, mintegy 307 millió Ft értékben.

Ászkarák (Mesoniscus graniger)
 
Az eltelt egy év alatt az Igazgatóság szakemberei folyamatos nyomonkövetést végeztek és megállapították, hogy a beavatkozások pozitív változásokat eredményeztek a beavatkozási helyszíneken. Az eredményekről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.
 
Ikerszelvényes (Typhloiulus sp.)
 
A Baradla-barlangban elbontott műtárgyak zavartalanul biztosították a víznyelőkön befolyó víz szabad elfolyását, ezáltal megfelelő mennyiségű tápanyagot juttatott el a barlang belső szakaszában, valamint az alsó szintjein élő állatok számára.
 
Aprófutonc (Trechoblemus micros)
 
A „Világörökség részét képező barlangok, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregek védelmét és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzését célzó természetvédelmi beavatkozások az Aggteleki Nemzeti Park területén” (KEHOP-4.1.0-15-2016-00015) című projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósult meg. 
 
Vízi rák (Niphargus aggtelekiensis)