• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Elpusztult a jelenleg ismert legidősebb hazai parlagi sas...


5abced66aa342.JPG

2018.03.27-én, délelőtt, telefonos lakossági bejelentés alapján egy öreg tollazatú parlagi sas (Aquila heliaca) tetemét találta meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) Természetvédelmi Őrszolgálata.

A fokozottan védett ragadozó madár egy dűlőút és egy búzavetés határán húzódó barázdában feküdt. A jobb lábán fém gyűrűt viselt, melynek falirata alapján rögtön kiderült, hogy Szlovákiában gyűrűzték.

A gyűrűszám alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei rövid időn belül ki tudták deríteni, hogy az elpusztult madarat, 23 éve, 1995. június 26-án gyűrűzték fiókaként egy 2 fiókás fészekben Kelet-Szlovákiában. Ez a madár az ismertté vált harmadik legidősebb parlagi sas a gyűrűzési adatbank szerint! Egy példány 26 évesen pusztult el a Mátrában, míg a legidősebb ismert vadon élő parlagi sas jelenleg 28 éves és Szlovákiában él.

A helyszínen egyértelmű pusztulási ok nem volt kideríthető, külsérelmi nyomok nem voltak rajta, ezért a ritka, fokozottan védett, világszerte veszélyeztetett természeti érték teteme a pusztulási ok kiderítését célzó további laboratóriumi vizsgálatra kerül majd Budapesre. Az átszállításig az ANPI Zempléni Tájegység Irodájában lett elhelyezve.

Egy 2011-ben készült fotó alapján már ismert volt, hogy megtalálás helyének közelében fészkelő pár tojója gyűrűs, de a fémgyűrű karakterei a fotóról nem voltak leolvashatóak. A hím sas szerencsére él és, bár aznap nem sikerült a költőhelyen megfigyelni, de másnap délelőtt, már a fészek felett körözött, lábával egy gallyat szállított. Reménykedünk benne, hogy még ebben a költési szezonban új párt talál és sikeresen költ is! Az ANPI működési területén 17 lakott parlagi sas revír volt 2017-ben, de csak 12 pár repített fiókát. Ezek a territóriumok több mint 50 éve ismertek a szakemberek előtt. A jelenleg csak a hím által foglalt fészekben 2017-ben 1 fiókát nevelt fel sikeresen a most elpusztulva talált tojóval.

Ezeknek a ragadozómaradaraknak felnőtt korukban nem nagyon van természetes ellenségük, de a civilizáció komoly károkat tud okozni az állományban. A táplálkozó és költőhelyek beszűkülése mellett, további veszélyt jelentenek rájuk a szigeteletlen légvezetékek, a járműforgalom, vagy a kóborlási útvonalukba eső egyes országokban a vadászat vagy a hazánkban is többször előforduló mérgezések. Ez utóbb célja általában nem ennek vagy más hasonló kategóriába eső fajnak az elpusztítása, hanem pl. a rágcsáló vagy dúvad gyérítés.

Különösen veszélyes az ilyen illegális szerek használata, amelyek egyébként az emberre is halálos veszélyt jelentenek!

Ha valaki elpusztult nagytestű ragadozó madarat talál, kérjük jelezze a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóság vagy a MME (www.mme.hu) felé. Az lehetőleg ne fogja meg, ne szállítsa el. Viszont ha jelzi, akkor az így kapott minden információ, adat  segít ezeknek a veszélyeztetett fajok a megőrzésében.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.