• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

A titokzatos Kelemér


A Keleméri Mohosok tőzegmohás lápjai az egykori Mohosvár alatt húzódnak. Túránk során megismerkedünk a terület kiemelkedő természeti értékeivel, a harmadidőszakban keletkezett Kis- és Nagy-Mohos tőzegmohás láppal. Felkeressük a valaha itt állt, hegycsúcsra épített erősséget, a Mohosvár romjait.


Helyszín: Keleméri Mohosok Természetvédelmi Terület

Találkozó: Keleméri Mohosok melletti parkoló GPS koordináták:N48° 20,6546’ E20°26,0916’

Túra hossza, időtartama: 5 km, 3 óra.

A túra előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb szeptember 8-ig) indul, min. 5 fő jelentkezése vagy 5 egész jegy megváltása esetén. A részt vevők maximális létszáma 30 fő.

Jelentkezés, információ: Tourinform-Aggtelek, 48/503-000, naturinform.anp@gmail.com

Részvételi díj: 1000 Ft/fő – teljes árú, 700 Ft/fő – min. 10 fős csoport esetén, 500 Ft/fő – diák, nyugdíjas, 2000 Ft/család.


A Mohos tavak

A Putnoki-dombság nyugati részén két lápszem fekszik: az 1,8 ha-os Kis-Mohos és a 4 ha-os Nagy-Mohos.

A Nagy-Mohos kb.25.000, a Kis-Mohos kb. 15.000 éve, a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlatú időszakban keletkezett. A lápok kialakulását, fennmaradását kőzettani, domborzati viszonyok és mikroklimatikus okok együttesen tették lehetővé.

A tavacskák az elmúlt évezredek során lassan feltöltődtek, amiben a talajbemosódások mellett a rajtuk kialakult növényzet meghatározó szerepet játszott. Ennek során a főleg szőr- és tőzegmoha alkotta rétegek megőrizték az eltelt időszak növényzetének emlékeit, kiemelkedő vegetációtörténeti jelentőségűvé téve a területet.

A keleméri Mohos-tavak csak szakvezetővel látogatható terület, túránk során lehetőség van a terület felkeresésére.


A Mohosvár

A 13. századi nemesi várépítészet egyik legjellemzőbb példája a keleméri Mohosvár.

A tatárjárás után megerősödő nemesség egymás után építette fel várait az arra alkalmasnak ítélt helyeken.

-"A vár szomszédvárat szült."

A Károly Róbert trónra kerüléséhez kapcsolódó harcok során e várak egy része elpusztult, tulajdonosaik elhagyták őket, míg másik részük tovább épült, jelentős átalakításokon esett át.

A keleméri Mohosvár föld alatti maradványai egy pillanatképet őriztek számunkra. A 13. század eleji harcokban elpusztult vár, a várban kialakult tűzvész során egyedülálló módon konzerválódott fa szerkezetek 2000-2006. közötti feltárásával a 13. század végi nemesi váraink egyik iskola példáját sikerült megrajzolni.

 

Arról, hogy mindebből a helyszínen mégis mit kellene lássunk, arról

Dr. Pusztai Tamás a Herman Ottó Múzeum régésze fog mesélni.