• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Esszéíró és rajzpályázat 6-18 éveseknek


55734ff564807.jpg

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzeti park igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi
Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2015. AZ ÜRGE ÉVE alkalmából pályázatot hirdet.

„Ninini: Ott az ürge, Hű, mi fürge, Mint szalad! Pillanat, S odabenn van, Benn a lyukban.” – írta Petőfi Sándor majd’ kétszáz éve. És az ürge – a versbéli ürge legalább is – azóta sem nagyon bújt a felszínre és mutatta meg magát, hiszen alig-alig született irodalmi alkotás ez időszak alatt, melynek témája a „pajkos ürge” lenne. Most azonban a Vadonleső „Év emlőse” kezdeményezésére egész kolóniányi ürgevers bukkant felszínre: több mint tíz, kortársköltőnk által írt ürgeverssel gazdagodtunk! A versek közt vannak játékosabbak, tudományosabbak, énekesebbek, elvontabbak, szomorúbbak, elgondolkodtatóak, viccesebbek és érzelmesebbek, tükrözve költőjük személyiségét, hangulatát. Ráadásul minden vers minden olvasóban más és más képeket, érzéseket idéz fel, melyeket eltérő módokon lehet papírra vetni egy-egy illusztrációban. Erre kérjük és hívjuk a fiatalabb korosztályt: illusztrálják az újszülött ürgeverseket, neveljük fel őket együtt! Az óvó, védő ürgeszülők – elsősorban is az anyaállatok – különösen éberek akkor, amikor a fiatal kis ürgék első útjaikra, a felszínre merészkednek. Amint feltűnik valami veszélyesnek látszó tereptárgy, egy rövid nyakú, hosszú farkú kerecsen sólyom, egy sárgás hasú pusztai görény, vagy akár egy kerepelő, piros traktor, azon nyomban éles füttyel figyelmeztetik  körülöttük játszadozó csemetéiket, akik gondolkodás nélkül az ürgelyukba vetik magukat. Ilyen nagy hatású, rövid, csattanós esszéket, (Örkény István után:) „egyperceseket” várunk az idősebb korcsoporttól, mely felrázza az irodalmi tespedtségben élő, szépre és jóra nyitott fajtársainkat. A sok, értékesnél értékesebb  alkotással, a figyelem felkeltésével pedig hozzásegíthetjük ezt a veszélyeztetett, a szívünknek kedvesé vált ürgét, valamint különlegesen magyar élőhelyét a méltó fennmaradáshoz. Hogy Babiczky Tibor író szavaival éljünk: „Ami most részünkről, emberek részéről játékos figyelemfelhívás, az az ürgék részéről egy picit komolyabb.  Ne felejtsék el: az ürgéknek az életük múlik azon, hogy ne haljanak ki.”


Pályázati feltételek:


„VERSengő ürgeképek”

 •     6-12 éves korig.
 •     Jelen kiíráshoz mellékelt két versre lehet illusztrációt készíteni.
 •     Bármilyen színes technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült egyedi mű.
 •     Egy pályázó maxim+um két pályaművel vehet részt.
 •     Egy pályázó maximum két vershez készíthet illusztrációt.
 •     A pályamunkákat eredeti alkotás esetén postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIF formátum) a Kúria Oktatóközpont címére (3758 Jósvafő, Táncsics M. utca 1., e-mail: anp.oktatas@index. hu) kérjük megküldeni.

Az illusztrálandó versek letölthetőek INNEN pdf formátumban.

 

„Ürgefüttyök”

 •     12-18 éves korig.
 •     Rövid, csattanós történetek, melyek valamilyen módon az idei „Év emlőséhez”, az ürgéhez kapcsolódnak.
 •     Formátum: elektronikus, formázatlan szöveg (doc, rtf, txt, odt stb.) formátum.
 •     Terjedelem: szimpla sortávolság, 12p betűméret 1,5 cm margó a lap minden oldalától, maximum 3200 karakter (szóközzel együtt, mely egy gépelt oldalt jelent).
 •     Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.
 •     A pályamunkákat az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Kúria Oktatóközpontjához (3758 Jósvafő, Táncsics M. utca 1., e-mail: anp.oktatas@index.hu) kérjük megküldeni.

 

A pályaművekhez kérjük csatolni:

 •     a mű címe,
 •     a szerző neve,
 •     kor/osztály,
 •     település,
 •     felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 •     pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a
 •     pályázat címe, amelyben nevez.

 

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2015. június 12.

Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „VERSengő ürgeképek”, vagy „Ürgefüttyök”.


Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.
Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.
Az eredmények 2015. július 13-tól az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján (regi.anp.hu)
megtekinthetők, az ünnepélyes díjátadásra pedig 2015 őszén kerül sor, amelyről a későbbiekben
tájékoztatjuk az érintett diákokat és pedagógusokat.
A legjobb alkotások 2015 novemberében egy országos gálaműsor keretében, neves művészek
előadásában kerülnek bemutatásra, valamint megjelentetjük a www.vadonleso.hu weboldalon is.
A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

A pályázati kiírás letölthető INNEN pdf formátumban.


A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges
kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.