• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Komoly szakmai munka az Aggteleki- és Szlovák karszt védelmében


A geofizikai vizsgálatok a Milada- és a Vass Imre-barlang között húzódó eltemetődött vízválasztó felderítését célozták meg, hogy barlang- és természetvédelmi szempontból ki tudjuk jelölni a két barlangrendszer felszíni védőövezetét.

A projekt keretén belül elkészült a Borzova-Haragistya mintaterület részletes geofizikai felmérése, melynek feldolgozása során, több igen érdekes pontot találtunk. A mintaterület alapkőzete jól karsztosodó, törésekkel jól átjárt triász időszaki mészkövekből épül fel. Erre települ egy jelentős fedőüledék, amely elsősorban az alapkőzet mállásából és oldódási maradékából felhalmozódott finomszemcsés agyagásványokból, illetve a területet a miocén időszakban ért vulkanikus piroklasztikumból és a pleisztocén időszakban hullott löszből áll. Ez a fedőüledék jelentős mértékben elfedte az egykori karsztos térszínt, így a jelenlegi felszíni morfológiai elemek nem árulják el a mélyben elrejtett, eltemetett karsztformákat.

A geofizikai mérések során több jelentős méretű eltemetett töbröt, illetve víznyelőt sikerült kimutatni, illetve két jelentős méretű törésekkel átszőtt földalatti barlangtermet, mely kulcsfontosságú lehet a két barlangrendszer kutatásában.
 
Bioszpeleológiai vizsgálatokat a szlovák és a magyar kollégák közösen folytatják, a projekt jelenlegi szakaszában kijelölésre kerültek az állandó stacionárius megfigyelési helyek, illetve egyedi gyűjtések történtek a barlang különböző pontjáról. Részletesebb leírás alább látható: http://mttmuzeum.blog.hu/2014/04/16/barlangok_melyen_kutatnak_a_magyar_zoologusok_1_resz
 
Elkészült a felszíni karszt  és a Baradla-barlang főágának felméretlen részének és néhány felméretlen oldalágának 3D lézerszkenneres felmérése. A rögzített adatállomány feldolgozása folyamatban van.
 
A Baradla-Domica-barlangrendszer monográfiájának főbb fejezeteit megírták a szerzők, néhány fejezetben várunk még a vizsgálati eredményekre.

Nyomjelzéses vizsgálatok:
A sikeres nyomjelzés alapja a karszt telített vízháztartása, ugyanis nem kellően feltöltött hidrológiai állapot esetén a bejuttatott nyomjelző anyag megrekedhet, amely a forrásban így nem jelenik meg. Tekintettel a már sikeresen elvégzett és kiértékelésre került geofizikai vizsgálatokra, melyekből kiderült, hogy a vizsgálati területen a felszín alatt ismeretlen, nagyméretű karsztos terek, feltehetően hatalmas termek találhatók, megnő a nyomjelző anyag fennakadásának veszélye. Az idei tél nem kedvezett a vizsgálatok lebonyolítására, mindössze kb. 10 cm hó esett, illetve a száraz nyár és ősz utáni kevés csapadék, illetve az elolvadt hó nem telítette a karsztot, így jelenleg a nyomjelzéses vizsgálatok nem hajthatók végre. Több évre visszatekintve jelentős mennyiségű csapadék várható május-június hónapokban, amikor sikeresen lebonyolítható a vizsgálat, így ezek megvalósítása még várat magára.
További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.