• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Március a barlangok hónapja!


58a2e623893c7.JPG

A nemzeti park igazgatóságok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.


Baradla-barlang


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 20% kedvezményt biztosít márciusban a Baradla-barlang aggteleki, jósvafői és vörös-tói látogatása során kizárólag a standard felnőtt jegyárból.
Leírás: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án nyilvánította a világörökség részévé. Bár a világ kulturális és természeti öröksége között számos barlang szerepelt, ezek főként az ott található kultúrtörténeti értékek (régészeti leletek, falfestmények, vallási emlékek) miatt kerültek az emberiség féltve őrzött kincsei közé.

Rákóczi-barlang


A barlang március 27-31. között 50% kedvezménnyel látogatható!
Leírás: A vízszint alatti oldódással kialakult Rákóczi-barlang az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A hegytömb legtöbb ürege, így a Rákóczi-barlang is a különösen dús és változatos kalcit előfordulásairól nevezetes. A barlang járatai több helyen a karsztvízszint alá nyúlnak, a látogató e helyeken barlangi tavakat lát. A különböző típusú kiválások nagy mennyisége mellett azok nagy változatossága, valamint a színgazdagság ad a barlangnak egyedi képet.

Vass Imre-barlang


A barlang március 27-31. között 50% kedvezménnyel látogatható!
Leírás: Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb üregrendszere a Jósvafőtől északnyugatra 2 km távolságban, a Tohonya-völgy északi végén nyíló, a Kis-Tohonya-forrás felszín alatti vízrendszerében kialakult Vass Imre-barlang, amely az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. Az időszakosan aktív patakos barlang járatai triász időszaki mészkőben és dolomitban alakultak ki. A helyenként kettő vagy három szintre tagozódó járatrendszer összhosszúsága 2185 m. A barlang változatos formájú, méretű és színű cseppkőképződményei páratlanul szép látványt nyújtanak.


Az országos programlistáért kattintson IDE.

További cikkek ebben a kategóriában Összes