• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Minden, amit Iworól tudni érdemes


555b16f5171e0.jpg

Lengyel Barna Medve Kutató Projekt

Kutatókból és a természetvédő biológusokból álló csoport vagyunk, akik a barna medve ökológiai, védelmi és megfigyelési projektben dolgozunk  együtt Lengyelországban. Székhelyünk a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetében Krakkóban és a Tátrai Nemzeti Parkban található. 2009-2011-ben készítettük elő a „Lengyel Barna Medve Védelmi és Menedzsment Projekt”-et a Környezetvédelmi Minisztérium számára. Az egyik legfontosabb intézkedés, amire rámutatott ez a terv, a Kárpátok országai közötti együttműködés erősítése, valamint a barna medve állomány védelmének fontossága, nem csak az egyes országok szintjén. A legtöbb medve Lengyelországban - és nem csak ott - a határokon keresztül is vándorol. Néhányan tagjai vagyunk a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Európai Medve Munkacsoportjának. Jelenleg egy kutatási projeken dolgozunk (GLOBE) – amely a globális felmelegedésre és az ember által a barna medve ökológiájára gyakorolt hatásra fókuszál. A GLOBE számos norvég egyetemmel és a Skandináv Barna Medve Kutatási Projekttel együttműködve, a Lengyel-Norvég Kutatási Program támogatásával végzi tevékenységét. A  projekt 2016 végéig tart. Bővebb információ a weboldalainkon található: globeproject.pl és carpathianbear.pl


Információ Iwo-ról

Iwo szerepel ebben a nemzetközi kutatási tanulmányban (GLOBE). A medvét csapatunk egy évvel ezelőtt (április 19-én) a Lengyel Tátrában fogta be és ekkor láttuk el műholdas nyomkövető nyakörvvel. Az akkori mérések alapján 81 kg-ot nyomott. A rászerelt GPS-GSM nyakörv a beállítástól függően 30 percenként vagy 2 óránként  képes jelezni pozicíóját. Pillanatnyilag 30 percenkénti jeladásra van beprogramozva. Egy speciális laboratóriumban végzett fog analízis meghatározása alapján Iwo most 5 éves.

Ebben a megfigyelési évben Iwo azt mutatja, hogy nagyon energikus és mozgékony. Pontosan egy évvel ezelőtt tavasszal is megtett már egy nagy körutat, ekkor a Liptói régióban kóborolt 80 km-t nyugat felé, majd vissza is 80 km-t. Egy héttel ezelőtt a szlovákiai Poprad régióból indult el délre, több mint 120 km-t haladva. A legveszélyesebb szakasz számára a D1 autópálya volt a szlovákiai Magas-Tátrában, amit - köszönhetően a vadátjárónak - Iwo ügyesen leküzdött.

2015. május 3-án átlépte Szlovákia déli határát és elérte Magyarországot (lásd a térképen). Május 5-én már 16 km-re volt a szlovák-magyar határtól, Rudabánya és Felsőkelecsény térségében. Ne fejeltsük el, hogy Iwo - mint bármely más medve - felkereshet szeméttároló helyeket!
 
Az olyan fiatal hím medvék, mint Iwo, gyakran vándorolnak nagy távolságokra a születési helyüktől. Közép-Európában ismert olyan barna medve, aki 350 km távolságra kóborolt el. A medvék most vannak a párzási időszakban, és ez lehet az egyik oka Iwo vándorlásának.

Érdekes, hogy a vándorlás közben Iwo azokat az élőhelyeket keresi fel, amelyeket az élőhely modell szerint (Fernández et al. 2012, Biological Conservation) megjósolhatóan mi is alkalmasnak tartunk. Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a szlovák-magyar határon az egyetlen terület, amely potenciálisan megfelelő élőhely a medvék számára, az Aggteleki Nemzeti Park és környéke.


Elérhetőségek:

- Nuria Selva, Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences in Krakow, email: nuriselva@gmail.com, phone: 0048-600135676
- Tomasz Zwijacz- Kozica, Tatra National Park, email: tzwijacz@tpn.pl, phone: 0048- 607680198
- Filip Zięba, Tatra National Park, email: fzieba@tpn.pl, phone: 0048-601999927
- Agnieszka Olszańska, Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences in Krakow, email: olszanska@iop.krakow.pl, pone: 0048602235822

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.