• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Projektzáró sajtóközlemény


Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk nemzeti parkjai közül az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és felszín alatti világ védelmének érdekében hoztak létre 1985-ben. A közel 20.000 hektáros területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A földtani értelemben, geológiailag, vízrajzilag, klimatológiailag és növényföldrajzilag is egy egységet képező, ám az államhatárral kettéválasztott területen jelenleg számos különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található, megőrzése és védelme is csak együttes munkával biztosítható. A karszt barlangjait alakító, az országhatárt átlépő, gyakran felszíni vízfolyásként jelentkező karsztvíz-rendszerek hidrológiai egységet alkotnak, földalatti összeköttetései a megvalósított projekt keretében ismét igazolást nyertek. A nyílt karszt felszíneken számos szennyező forrás van, ami a karszt összefüggő vízrendszerén keresztül szennyezi mind a szlovák, mind a magyar oldalon a barlangjáratokat. A határon átterjedő szennyezések megelőzése, csökkentése kizárólag összehangolt intézkedésekkel lehetséges.

A projekt keretében megvalósított tevékenységek (a barlangok közös kezelését szolgáló hidrogeológiai kapcsolatok vizsgálata, a morfológia és élővilág felmérése, a felszíni eredetű szennyezések feltárása és megelőzése - környezetföldtani vizsgálatok, bioindikációs fajmeghatározás, mikroklíma mérések, barlangi üledék kormeghatározása, hidrogeológiai vizsgálatok és háromdimenziós mérések) eredményei lehetővé tették a Világörökség részét képező összefüggő barlangrendszerek alaposabb megismerését, és ezzel hosszú távú fenntarthatóságát, kezelésének megalapozását is.

A pályázati program részleteit sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretében,2014. 08. 21-én 10.00 órakor mutatták be.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságról és a fejlesztési programról bővebb információ a www.anpi.hu,valamint ahttp://anp.nemzetipark.gov.huoldalakon található.

 

További információ:

 

Veress Balázs igazgató Kelemen Tímea projekt koordinátor

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.

Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001 Tel: +36 48 506 000, Fax: +36 48 506 001

e-mail: info.anp@t-online.hu Mobil: +36 30 370 13 33

e-mail: kelemen.anpi@gmail.com

További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.