• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Rekordot döntött a látogatók száma a Magyar Nemzeti Parkokban


55719555a922f.jpg

Az idén 30 éves jubileumát ünneplő Aggteleki Nemzeti Parkban a legjellemzőbb és legnépszerűbb túrák a Baradla-barlang naponta látogatható túrái, itt közel 20% növekedés volt tapasztalható az előző évhez képest. A gyermekek körében évek óta legkedveltebb programként számon tartott Mikulás túrán résztvevők száma megnégyszereződött 2013-hoz képest!

Emelkedő látogatószám

A legnagyobb mértékben – 25 százalékkal – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság növelte látogatóinak számát, de máshol is –, így a Duna–Dráva, a Fertő–Hanság, a Duna–Ipoly és a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein – 10 százalékot meghaladó emelkedést mértek.
A látogatószám növekedéséhez a változatos és izgalmas programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. 2014-ben nyílt meg például a szőcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, míg számos helyszínen megújult kiállítások, programok várták az érdeklődőket.

A barlangok népszerűsége töretlen

Tavaly is nagyon népszerűek voltak a kiépített barlangok, a Baradlán kívül a Tapolcai-tavasbarlang, az Anna-barlang, az Abaligeti-barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang. Sok látogatót vonzottak a kúszós-mászós túrák is, például a Csodabogyós- és a Mátyás-hegyi-barlangban. Sokan keresték fel a geológiai bemutatóhelyeket, így például a Hegyestűt vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet is.
A programok közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Levendula Szedd Magad akció aratta a legnagyobb sikert. Több ezer érdeklődő vett részt a tihanyi Levendula Fesztiválon, a Kápolnapusztai Bivalyfesztiválon, a Tatai Vadlúd Sokadalmon, a hortobágyi Darufesztiválon és az Őrségi Tökfesztiválon is. A látogatók egyre több rendezvényen találkozhatnak a nemzeti parki védjegyes termékekkel is.
A kulturális örökségi helyszínek közül nagyon népszerű volt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Az igazgatóság tavaly itt alakította ki az „Élet a kaszálógyümölcsösben” névre keresztelt tanösvényt, amely elnyerte „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet.

Idén is érdemes ellátogatni nemzeti parkjainkba

Az idei év is tartogat számos újdonságot és izgalmas programot a Magyar Nemzeti Parkokban. Év elején adták át az évente több mint 100 ezer látogatót fogadó Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódó új látogatóközpontot. Szaporca határában tavasz elején vehetik birtokba a látogatók az Ős-Dráva Bemutatóközpontot. Várhatóan május elejétől újra látogatható lesz a megújult Tisza-tavi Vízi Sétány. A természeti élményekre vágyók számára meghirdetett több ezer program közül kiemelkedik a Varázslatos Magyarországgal közösen, idén először meghirdetett fotóstúra-sorozat. Az UNESCO nemzetközi programnaptárába is bekerült a Szentjánosbogár-fesztivál, amely igazi különlegességnek ígérkezik, hiszen a rendezvény csatlakozik a fény nemzetközi évéhez, Magyarországon pedig az év rovara idén a nagy szentjánosbogár.
A Magyar Nemzeti Parkok bemutatóhelyeiről és programjairól a megújult www.magyarnemzetiparkok.hu honlapon találnak részletes információt az érdeklők.


A Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda sajtóközleménye nyomán

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.