• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Végéhez ért a Visegrádi Hucul Lovastúra


A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával augusztus 27-én négy ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia – lovasai indultak útnak Aggtelekről, hogy három hét múlva a lengyelországi GŁadyszowba érkezzenek. A mintegy négyszáz kilométeres túrával azt akarták bebizonyítani a négy ország lovasai, hogy a Kárpátok hegyi lova, a hucul képes ekkora távolság megtételére.

A taki és a tarpán huculfajták genetikai állományának  megőrzése és a tovább tenyésztése, valamint törzstenyészetek fenntartása a közös cél, ami jelképezi és egyben összeköti a hosszú túrára indulókat. Ezt a lófajtát eredetileg a Kárpátokban munkalóként használták, de az Osztrák-Magyar Monarchia idejében katonai feladatokra is alkalmazták. Nagy teherbírású, igénytelen, a nehéz terepen is könnyedén mozog. A fajta előfordulása a fent említett négy országon kívül Ukrajna és moldáv területein jellemző.

A 400 km hosszú útat 3 hét alatt tették meg, melynek végső célpontja a Gładiszów Hucul ménes farm, 20. évfordulójának alkalmából rendezésre kerülő Gładiszów-nap volt. Az út több nemzeti parkon keresztül vezetett, így az Aggteleki Nemzeti Park mellett két szlovák és egy lengyel nemzeti park is érintett, melyek számos pihenőhelyül is szolgáltak, többek között a szlovákiai Sihlában. Az ottani házigazda Milan Gonda, aki nemcsak a Szlovák Hucul Klub vezetője, hanem a partnerség létrehozója és a túra egyik lovasa is egyben.

A Nemzetközi Visegrádi Alapítvány (IVF) egy nemzetközi szervezet, mely Pozsonyban székel és a visegrádi négyek országai alapították (Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország). Az alapítvány célja, segíteni a szorosabb együttműködés fejlődését a V4-ek között.

 A túra résztvevői a 4 ország hucul ménesinek lovasai:

A szervezet neve saját nyelvén
A szervezet neve angolul
A szervezet címe
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Aggtelek National Park Directorate
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1., Magyarország
Farma Hucul s.r.o.
Hucul Farm
512 38 Vítkovice v Krkonošich, Janova Hora 92., Csehország
Slovenský hucul klub
Hucul klub
97653 Sihla, Lom nad Rimavicou 4., Szlovákia
Stadnina Koni Huculskich " Giadyszów" Sp. zo.o.
Hucul Horse Stud ''Gładyszów" Ltd.
38-315 Ušcie Gorlickie, Regietów 28., Lengyelország

Az ünnepélyes bevonulás képekben

 

Korábban megjelent cikkek a Hucul Lovastúrával kapcsolatban:

-Visegrádi Hucul Lovastúra

-Elindult a Visegrádi Hucul Lovastúra

-Blog indult

-Teljesítve

 

További cikkek Összes

Megvásárolható kiadványok cikk

A nemzeti park kiadványai megvásárolhatók az aggteleki Látogatóközpont épületében található Ajándékboltban.