• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

A Fény Nemzetközi Napja


5ebd4c670916d.JPG

Az UNESCO Általános Konferenciáján született döntés értelmében 2018-tól minden évben május 16-án ünnepeljük világszerte a Fény Nemzetközi Napját. 

A nemzetközi nap lehetőséget teremt arra, hogy évről-évre ezen a napon középpontba kerüljön a fényhez kötődő tudományterületek, a fényalapú technológiák mindennapi életünkben betöltött központi szerepe. A fény az élet számos területén megjelenik, beleértve például a tudományt, a kultúrát, a művészetet, az oktatást, a kommunikációt és a fenntartható fejlődést is.

 A központi honlapon, ( https://www.lightday.org/) számtalan érdekes információval találkozhatnak az érdeklődők.

 

Az idei évben csak virtuálisan ünneplünk, így cikkünkben a fény szempontjából is különleges élőhelyet mutatunk be, a barlangokat.

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta a Világörökség címet viselik. A területen több mint 1400 barlang ismert. Ezekben a barlangokban, mint minden barlangi élőhelyen Földünkön, a fény teljes hiánya jellemző.

Mivel a növényvilág életéhez nélkülözhetetlen a napfény, velük nem találkozhatunk a barlangokban. Az állatvilág jónéhány képviselője viszont kiválóan alkalmazkodott a teljes sötétséghez. Az időszakos lakók, búvóhelyként, telelőhelyként vagy szaporodóhelyként használják a barlangokat. ilyenek a legfeltűnőbb barlangi lények, a denevérek.

Az állandó lakók egész életüket ezen az élőhelyen töltik, pl.: magyar vakfutrinka, szemercsés vakászka, aggteleki vakbolharák, barlangi keresztespók. Természetesen vendégek és betévedők is előfordulnak, főleg a bejáratok közelében. Ilyenek a nyest, róka, kisebb rágcsálók, békák.

Ezekhez az élőlényekhez kötődik néhány játékos feladatunk a Karsztmánia füzetünkben, mellyel elsősorban a diákoknak szeretnénk kedveskedni. (Karsztmánia.pdf>>>)

 

Fotó: Újvárosy Antal

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.