• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

A Fény Nemzetközi Napja


5ebd4c670916d.JPG

Az UNESCO Általános Konferenciáján született döntés értelmében 2018-tól minden évben május 16-án ünnepeljük világszerte a Fény Nemzetközi Napját. 

A nemzetközi nap lehetőséget teremt arra, hogy évről-évre ezen a napon középpontba kerüljön a fényhez kötődő tudományterületek, a fényalapú technológiák mindennapi életünkben betöltött központi szerepe. A fény az élet számos területén megjelenik, beleértve például a tudományt, a kultúrát, a művészetet, az oktatást, a kommunikációt és a fenntartható fejlődést is.

 A központi honlapon, ( https://www.lightday.org/) számtalan érdekes információval találkozhatnak az érdeklődők.

 

Az idei évben csak virtuálisan ünneplünk, így cikkünkben a fény szempontjából is különleges élőhelyet mutatunk be, a barlangokat.

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta a Világörökség címet viselik. A területen több mint 1400 barlang ismert. Ezekben a barlangokban, mint minden barlangi élőhelyen Földünkön, a fény teljes hiánya jellemző.

Mivel a növényvilág életéhez nélkülözhetetlen a napfény, velük nem találkozhatunk a barlangokban. Az állatvilág jónéhány képviselője viszont kiválóan alkalmazkodott a teljes sötétséghez. Az időszakos lakók, búvóhelyként, telelőhelyként vagy szaporodóhelyként használják a barlangokat. ilyenek a legfeltűnőbb barlangi lények, a denevérek.

Az állandó lakók egész életüket ezen az élőhelyen töltik, pl.: magyar vakfutrinka, szemercsés vakászka, aggteleki vakbolharák, barlangi keresztespók. Természetesen vendégek és betévedők is előfordulnak, főleg a bejáratok közelében. Ilyenek a nyest, róka, kisebb rágcsálók, békák.

Ezekhez az élőlényekhez kötődik néhány játékos feladatunk a Karsztmánia füzetünkben, mellyel elsősorban a diákoknak szeretnénk kedveskedni. (Karsztmánia.pdf>>>)

 

Fotó: Újvárosy Antal

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.