• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

A természet templomában (ökotúra)


54c4ca44cee7b.jpg

 A természet templomában – felszíni ökotúrán az Aggteleki Nemzeti Parkban

A természet az a helyszín, ahol a feltöltődés, a pihenés és a testi-lelki újjászületés legteljesebben valósulhat meg. Így gondolta ezt Mező Arnold református lelkipásztor és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság néhány munkatársa, akikben megfogalmazódott az a gondolat, hogy úgy mutassák meg Aggteleket és szűkebb környezetét az érdeklődőknek, ahogyan még eddig nem látták, nem értették, nem érezték.

A túra a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indult. A bejárat felett emelkedő sziklafal kiemelkedő geológiai, tájképi értékünk, az alatta húzódó Baradla-barlanggal együtt, mely a nemzeti park és Magyarország barlangjainak „Nagyasszonya”, mind méreteiben, mind cseppkődíszítettségében, mind változatosságában. Az a hely ahová kellő alázattal, szerénységgel, tisztelettel lép be a látogató. Ezt az alázatot és tiszteletet próbáltuk felkelteni a túra résztvevőiben a teremtés, Isten, a természet és annak elemei (növények, állatok és az ember) iránt.

Végigjártuk a Baradla-barlang bejáratánál emelkedő sziklafalra felvezető, az ember által fél évszázada épített utat, majd a Baradla-tető rejtett kincseit ismertük meg, meg-megállva egy-egy természeti szépség mellett. Mező Arnold tiszteletes úr a Bibliából idézve összekapcsolta a természetben látottakat a végtelen teremtés számunkra véges csodáival. A Baradla-tetőn megcsodálhattuk a Gömör-Szepesi érchegység felett lenyugvó napot, majd a Baradla tanösvényen elsétáltunk Aggtelek kiemelkedő tájképi értékéig, a karrmezős Tó-hegyig, ahonnan a mészkemencék nyomait is felfedezhettük. A Harangtorony mellett elsétálva a műemlék református templomban zárult túránk.

A túra résztvevőinek felejthetetlen lelki feltöltődésben volt részük, miközben a természet csodáiba is bepillantást nyerhettek.

Köszönjük Mező Arnold tiszteletes úrnak, hogy vállalta a rendhagyó helyszínű igehirdetést, közösségépítést.

A túra folytatása Jósvafőn lesz augusztus 23-án, szombaton. Az érdeklődők a Baradla-barlang jósvafői bejáratától indulnak, célállomás a műemlék református templom. Bővebb információt ide kattintva találhat!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
túravezető

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.