• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

A természet templomában (ökotúra)


54c4ca44cee7b.jpg

 A természet templomában – felszíni ökotúrán az Aggteleki Nemzeti Parkban

A természet az a helyszín, ahol a feltöltődés, a pihenés és a testi-lelki újjászületés legteljesebben valósulhat meg. Így gondolta ezt Mező Arnold református lelkipásztor és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság néhány munkatársa, akikben megfogalmazódott az a gondolat, hogy úgy mutassák meg Aggteleket és szűkebb környezetét az érdeklődőknek, ahogyan még eddig nem látták, nem értették, nem érezték.

A túra a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indult. A bejárat felett emelkedő sziklafal kiemelkedő geológiai, tájképi értékünk, az alatta húzódó Baradla-barlanggal együtt, mely a nemzeti park és Magyarország barlangjainak „Nagyasszonya”, mind méreteiben, mind cseppkődíszítettségében, mind változatosságában. Az a hely ahová kellő alázattal, szerénységgel, tisztelettel lép be a látogató. Ezt az alázatot és tiszteletet próbáltuk felkelteni a túra résztvevőiben a teremtés, Isten, a természet és annak elemei (növények, állatok és az ember) iránt.

Végigjártuk a Baradla-barlang bejáratánál emelkedő sziklafalra felvezető, az ember által fél évszázada épített utat, majd a Baradla-tető rejtett kincseit ismertük meg, meg-megállva egy-egy természeti szépség mellett. Mező Arnold tiszteletes úr a Bibliából idézve összekapcsolta a természetben látottakat a végtelen teremtés számunkra véges csodáival. A Baradla-tetőn megcsodálhattuk a Gömör-Szepesi érchegység felett lenyugvó napot, majd a Baradla tanösvényen elsétáltunk Aggtelek kiemelkedő tájképi értékéig, a karrmezős Tó-hegyig, ahonnan a mészkemencék nyomait is felfedezhettük. A Harangtorony mellett elsétálva a műemlék református templomban zárult túránk.

A túra résztvevőinek felejthetetlen lelki feltöltődésben volt részük, miközben a természet csodáiba is bepillantást nyerhettek.

Köszönjük Mező Arnold tiszteletes úrnak, hogy vállalta a rendhagyó helyszínű igehirdetést, közösségépítést.

A túra folytatása Jósvafőn lesz augusztus 23-án, szombaton. Az érdeklődők a Baradla-barlang jósvafői bejáratától indulnak, célállomás a műemlék református templom. Bővebb információt ide kattintva találhat!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
túravezető

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.