• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

A titokzatos Kelemér - túrabeszámoló


59b7c586cf270.jpg

„A bérczes Gömörben nem nagy hegy a Mohos,
Rajta nincs régi vár, nemes vad nem honos,
De ingó semlyékes láp van a tetején,
Ez ingó láp felől szól az én regém…”

(Tompa Mihály: Mohos, részlet)

 

Kora őszi időben, 25 fő részvételével került megrendezésre a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területen, a Kis- és Nagy-Mohos lápot és a Mohosvárat bemutató ökotúránk.

A természeti értékeket Virók Viktor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság botanikusa mutatta be.

A Mohos-lápok hazánk kiemelkedő természeti értékei közé tartoznak. A több ezer éves lápok az eltelt évezredek ökológiai változásait megörökítő klíma- és vegetációtörténeti kuriózumok.

Zólyomi Bálint, a hazai történeti növényföldrajz atyjaként számon tartott neves botanikus szerint Keleméren pleisztocén korú szubarktikus láp található. Itt folyt általa hazánkban először pollenanalítikát alkalmazott kutatás már 1931-ben.

A Nagy-Mohos kb. 25.000, a Kis-Mohos kb. 15.000 éve, a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlatú időszakban keletkezett. A tavacskák az elmúlt évezredek során lassan feltöltődtek, amiben a talajbemosódások mellett a rajtuk kialakult növényzet meghatározó szerepet játszott. Ennek során a főleg szőr- és tőzegmoha alkotta rétegek megőrizték az eltelt időszak növényzetének emlékeit, kiemelkedő vegetációtörténeti jelentőségűvé téve a területet.

Legfontosabb társulásaik: mocsári magassásos, lagg zóna, tőzegmohás fűzláp, tőzegmohás dagadóláp, tőzegmohás nádas és nyír-rezgő nyaras láp.

A Mohos-tavak legértékesebb növényei közt a glaciális reliktumnak számító hüvelyes gyapjúsás,  a tarajos pajzsika, a gyapjasmagvú sás, a tőzegpáfrány, 5 tőzegmoha faj és két védett fásszárú, a molyhos nyír és a füles fűz érdemel mindenképpen említést.

Kelemér egyedi kultúrtörténeti értéke a Mohosvár, melynek feltárásáról Dr. Pusztai Tamás a Hermann Ottó Múzeum régésze mesélt.

A 13. századi nemesi várépítészet egyik legjellemzőbb példája a keleméri Mohosvár.

A tatárjárás után megerősödő nemesség egymás után építette fel várait az arra alkalmasnak ítélt helyeken. A Károly Róbert trónra kerüléséhez kapcsolódó harcok során e várak egy része elpusztult, tulajdonosaik elhagyták őket, míg másik részük tovább épült, jelentős átalakításokon esett át.  A keleméri Mohosvár föld alatti maradványai egy pillanatképet őriztek számunkra. A 13. század eleji harcokban elpusztult vár, a várban kialakult tűzvész során egyedülálló módon konzerválódott fa szerkezetek 2000-2006 közötti feltárásával a 13. század végi nemesi váraink egyik iskolapéldáját mutatja be.

 

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
ANPI

Az ökotúráról készült teljes képgalériánkat az alábbi hivatkozásra kattintva tekintheti meg!

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5efb37e25751b.JPG

Túra a Törőfej-völgyben Túra

Július 4. 10:00

A Törőfej-völgy sok érdekességet rejt magában Jósvafő geológia és történelmi múltjáról. Csak hogy néhányat említsünk: itt bukkannak a felszínre a Baradla-barlang forrásai...

5ee36a97705d0.jpg

Éjszaka a karszton – szentjánosbogarak nyomában Túra

Június 19., 20. és 23. 20:00

A védelmi intézkedésekről szóló 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelettel összhangban Igazgatóságunk ismét indít felszíni túrákat.

Szabadtéri szakvezetéses túrák tartásával kapcsolatos járványügyi védelmi előírások:

A túra teljes időtartama alatt mindenki köteles - a közös háztartásban élők kivételével - a másik embertől kötelező legalább 1,5 méter távolságot tartani.