• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

A titokzatos Kelemér - túrabeszámoló


59b7c586cf270.jpg

„A bérczes Gömörben nem nagy hegy a Mohos,
Rajta nincs régi vár, nemes vad nem honos,
De ingó semlyékes láp van a tetején,
Ez ingó láp felől szól az én regém…”

(Tompa Mihály: Mohos, részlet)

 

Kora őszi időben, 25 fő részvételével került megrendezésre a Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Területen, a Kis- és Nagy-Mohos lápot és a Mohosvárat bemutató ökotúránk.

A természeti értékeket Virók Viktor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság botanikusa mutatta be.

A Mohos-lápok hazánk kiemelkedő természeti értékei közé tartoznak. A több ezer éves lápok az eltelt évezredek ökológiai változásait megörökítő klíma- és vegetációtörténeti kuriózumok.

Zólyomi Bálint, a hazai történeti növényföldrajz atyjaként számon tartott neves botanikus szerint Keleméren pleisztocén korú szubarktikus láp található. Itt folyt általa hazánkban először pollenanalítikát alkalmazott kutatás már 1931-ben.

A Nagy-Mohos kb. 25.000, a Kis-Mohos kb. 15.000 éve, a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlatú időszakban keletkezett. A tavacskák az elmúlt évezredek során lassan feltöltődtek, amiben a talajbemosódások mellett a rajtuk kialakult növényzet meghatározó szerepet játszott. Ennek során a főleg szőr- és tőzegmoha alkotta rétegek megőrizték az eltelt időszak növényzetének emlékeit, kiemelkedő vegetációtörténeti jelentőségűvé téve a területet.

Legfontosabb társulásaik: mocsári magassásos, lagg zóna, tőzegmohás fűzláp, tőzegmohás dagadóláp, tőzegmohás nádas és nyír-rezgő nyaras láp.

A Mohos-tavak legértékesebb növényei közt a glaciális reliktumnak számító hüvelyes gyapjúsás,  a tarajos pajzsika, a gyapjasmagvú sás, a tőzegpáfrány, 5 tőzegmoha faj és két védett fásszárú, a molyhos nyír és a füles fűz érdemel mindenképpen említést.

Kelemér egyedi kultúrtörténeti értéke a Mohosvár, melynek feltárásáról Dr. Pusztai Tamás a Hermann Ottó Múzeum régésze mesélt.

A 13. századi nemesi várépítészet egyik legjellemzőbb példája a keleméri Mohosvár.

A tatárjárás után megerősödő nemesség egymás után építette fel várait az arra alkalmasnak ítélt helyeken. A Károly Róbert trónra kerüléséhez kapcsolódó harcok során e várak egy része elpusztult, tulajdonosaik elhagyták őket, míg másik részük tovább épült, jelentős átalakításokon esett át.  A keleméri Mohosvár föld alatti maradványai egy pillanatképet őriztek számunkra. A 13. század eleji harcokban elpusztult vár, a várban kialakult tűzvész során egyedülálló módon konzerválódott fa szerkezetek 2000-2006 közötti feltárásával a 13. század végi nemesi váraink egyik iskolapéldáját mutatja be.

 

Domán Edit
ökoturisztikai szakreferens
ANPI

Az ökotúráról készült teljes képgalériánkat az alábbi hivatkozásra kattintva tekintheti meg!

 

More articles in this category Show more
5efb37e25751b.JPG

Túra a Törőfej-völgyben Túra

Július 4. 10:00

A Törőfej-völgy sok érdekességet rejt magában Jósvafő geológia és történelmi múltjáról. Csak hogy néhányat említsünk: itt bukkannak a felszínre a Baradla-barlang forrásai...

5ee36a97705d0.jpg

Éjszaka a karszton – szentjánosbogarak nyomában Túra

Június 19., 20. és 23. 20:00

A védelmi intézkedésekről szóló 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelettel összhangban Igazgatóságunk ismét indít felszíni túrákat.

Szabadtéri szakvezetéses túrák tartásával kapcsolatos járványügyi védelmi előírások:

A túra teljes időtartama alatt mindenki köteles - a közös háztartásban élők kivételével - a másik embertől kötelező legalább 1,5 méter távolságot tartani.