• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Búcsúzunk Pecze Imrétől


5a16dc192ced7.jpg

Pecze Imre
1959 - 2017

 

Pecze Imre, barlangi túravezető, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa, 2017. november 20-án, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Középiskolai tanulmányai elvégzése után szülőfalujában, Szinben kezdett dolgozni kereskedőként, de - évekkel az Aggteleki Nemzeti Park megalakulása előtt - 1981-ben már barlangi túravezetőként dolgozott, először Jósvafőn, majd Aggteleken.

Egész életét az Aggteleki-karszt barlangjai bemutatásának szentelte.
Habár nem volt hivatásos barlangkutató, mégis a karszt összes bejárható barlangját jól ismerte, az érdeklődő látogatók nem tudtak olyan kérdést feltenni neki, amire ne tudott volna részletekbe menően válaszolni. Minden barlanggal kapcsolatos könyvet elolvasott, a barlangvilág nemcsak a munkáját jelentette, de hobbija, érdeklődése is leginkább ide kötötte.

Tudását, hatalmas ismeretanyagát, szakmai tapasztalatait nem tartotta meg magának, az évtizedek során túravezetők generációi nőttek fel a „keze alatt”. 36 évi munkája és töretlen lelkesedése látogatók százezrei számára tette a barlangtúrákat izgalmas felfedezéssé, valódi élménnyé. Rengeteg látogató tért vissza az évek során, aki ragaszkodott ahhoz, hogy kizárólag az Imre által vezetett túrán szeretne részt venni.

Munkáját nemcsak a látogató közönség, de a szakma is példaként tekintette és értékelte. Három alkalommal részesült miniszteri elismerésben.

Másik hobbija a festészet volt, azonban itt sem tudott elszakadni szeretett barlangjaitól. Témáit legtöbbször a föld alatti csodavilág és a karszt felszíni különlegességei adták.

Kollégánk nemcsak szakmailag volt kiváló, de embersége, empátiája, segítőkészsége is kivételes volt. Tudását bárkivel megosztotta, az aggteleki 1 órás barlangtúra ritka esetben fejeződött be 1,5 óránál hamarabb. A túrák végén abbahagyott ismertetést a kijárat elhagyása után is többnyire beszélgetéssel folytatta a leglelkesebb látogatókkal.

Mindenkihez volt egy kedves szava, humoros megjegyzése. De ez fordítva is így volt. A kollégák és a látogatók is keresték vele a lehetőséget egy baráti beszélgetésre.

Hiánya pótolhatatlan.

Búcsúztatása 2017. november 24-én, pénteken, 14:00 órától lesz az aggteleki temetőben.


Pecze Imre egyik festménye a Baradláról
(Adamkó Péter fotói)

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.