• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

GEOTÓP NAP AZ AGGTELEKI-KARSZTON BESZÁMALÓ


54c4ca7af2e08.jpg

GEOTÓP NAP AZ AGGTELEKI-KARSZTON

 

 aggteleki nemzeti park geotóp nap tura

2014. OKTÓBER 11.

 

 

 
veres zsolt aggteleki nemzeti park geotóp nap turaIdén hetedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínen a minden évben nagysikerű rendezvénysorozat, a Geotóp Napok. Az idei évtől két szombat is a földtudományi értékeké volt, október 4-én és 11-én is.
 
A könnyed gyalogos séták során egy-egy földtudományi értékben gazdag terület mesés földtani örökségét járhatták végig a látogatók egy, a vidéket jól ismerő szakember vezetésével.
 
A geotóp (a görög „Gea” = Föld és „toposz” = hely szavakból) egy olyan földi helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfogeotóp nap aggteleki nemzeti parkrdulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj is.
 
Idén másodjára a szegedi székhelyű Magyar Földtani Védegylet Egyesület is bekapcsolódott a Geotóp Nap programjába, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együtt. 
 
Október 11-én egy geotúra került lebonyolításra (Veres Zsolt geológus vezetésével) az Aggteleki-karszt dolinákkal és víznyelőkkel lyuggatott felszínén. A túra 11 órakor indult Aggtelekről, a település központjában lévő Harangtorony mellől, és közel 4 órás séta után érkezett meg Jósvafőre, a Baradla-barlang kijáratához. A 8 km-es geotúra során a látogatók megismerkedhettek a triász karbonátos kőzetekkel fedett térszín karsztos formáival (Aggteleki-tó, tó-hegyi karrmező, a Baradla-barlang aktív víznyelői, Borókás-töbrök, Vörös-tó, Medve-sziklák, védett földtani feltárások, etc.) és egyéb érdekességeivel. A résztvevők visszajutását a kiindulási pontra a nemzeti park busza biztosította.
 
Jövőre folytatjuk és köszönjük a résztvevőknek, hogy emelték a túra színvonalát!
 

fotó album itt

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.