• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

GEOTÓP NAP AZ AGGTELEKI-KARSZTON BESZÁMALÓ


54c4ca7af2e08.jpg

GEOTÓP NAP AZ AGGTELEKI-KARSZTON

 

 aggteleki nemzeti park geotóp nap tura

2014. OKTÓBER 11.

 

 

 
veres zsolt aggteleki nemzeti park geotóp nap turaIdén hetedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínen a minden évben nagysikerű rendezvénysorozat, a Geotóp Napok. Az idei évtől két szombat is a földtudományi értékeké volt, október 4-én és 11-én is.
 
A könnyed gyalogos séták során egy-egy földtudományi értékben gazdag terület mesés földtani örökségét járhatták végig a látogatók egy, a vidéket jól ismerő szakember vezetésével.
 
A geotóp (a görög „Gea” = Föld és „toposz” = hely szavakból) egy olyan földi helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfogeotóp nap aggteleki nemzeti parkrdulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj is.
 
Idén másodjára a szegedi székhelyű Magyar Földtani Védegylet Egyesület is bekapcsolódott a Geotóp Nap programjába, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együtt. 
 
Október 11-én egy geotúra került lebonyolításra (Veres Zsolt geológus vezetésével) az Aggteleki-karszt dolinákkal és víznyelőkkel lyuggatott felszínén. A túra 11 órakor indult Aggtelekről, a település központjában lévő Harangtorony mellől, és közel 4 órás séta után érkezett meg Jósvafőre, a Baradla-barlang kijáratához. A 8 km-es geotúra során a látogatók megismerkedhettek a triász karbonátos kőzetekkel fedett térszín karsztos formáival (Aggteleki-tó, tó-hegyi karrmező, a Baradla-barlang aktív víznyelői, Borókás-töbrök, Vörös-tó, Medve-sziklák, védett földtani feltárások, etc.) és egyéb érdekességeivel. A résztvevők visszajutását a kiindulási pontra a nemzeti park busza biztosította.
 
Jövőre folytatjuk és köszönjük a résztvevőknek, hogy emelték a túra színvonalát!
 

fotó album itt

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.