• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Így készült: A farkasok földjén


5571a07c1796a.jpg

Film készült a Gömör-Tornai Karszt farkasainak életéről. "Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!" Kezdi a forgatásról szóló élménybeszámolóját Gadó György Pál.

A hazai farkasok helyzete

Magyarországon a farkas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Talán ennek is köszönhető, hogy a Szlovákiából átkóborló egyedek az utóbbi években stabilnak mondható hazai állományt hoztak létre az Északi-középhegység határmenti részein, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Megpillantani őket, szinte lehetetlen. Hangjukat is csak a szerencsésebb természetjárók hallhatják. A szemfüles kirándulók  ritkán lábnyomaikra bukkanhatnak a talajon, esetleg prédájuk maradékát találhatják meg.

A Farkasok földjén

A 2010-ben alapított Cinematic Studió csapata, Gadó György Pál rendező vezetésével hiánypótló művet alkotott, amivel bepillantást nyerhetünk a hazai farkasok életébe.

Most, hogy a film elkészült, Gadó György egy terjedelmesebb beszámolóban emlékezik vissza a forgatás pillanataira. Az alábbiakban ebből az írásból olvashat szemelvényeket.

"Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!"

"Nem értette, hogy miért fontos ez. Mondtam, hogy jöjjön hátra, és nézze meg. Lazán megkerülte az autót, hirtelen szembetalálta magát két farkassal, és úgy döntött, hogy többet nem vitatkozik."

"Öregebbek talán még emlékeznek rá, hogy Magyarországon még 20 évvel ezelőtt is voltak havas telek. Nem úgy, mint mostanában. 2013-2014 telén az Aggteleki Nemzeti Park területén kb. 5 havas nap volt, ez alatt kellett érzékeltetnünk, hogy egy megszállott kutató hidegben-fagyban kitartóan követi a farkasok nyomát."

"Be kell vallani, hogy a sakktábla mintázatú virágok a filmen látványosabbak, mint a valóságban, de mikor megpillantottuk őket a Bódva völgyében, az nagyszerű érzés volt."

"A Szádelői-völgy tetejéről egy kis quadrokopterrel repültünk be a mélység fölé. Ezt a gépet csak négy propeller tartja a levegőben – ha nem fúj viharos szél."

A teljes írást elolvashatja a cinematic.hu oldalon.A film az Európai Unió támogatásával, a HUSK/1101/221/0036 számú "A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása " című projekt keretében készült.

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.