• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

This page is not yet available in English. For information, please contact treehuggerdan.anpi@gmail.com


5571a07c1796a.jpg

Film készült a Gömör-Tornai Karszt farkasainak életéről. "Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!" Kezdi a forgatásról szóló élménybeszámolóját Gadó György Pál.

A hazai farkasok helyzete

Magyarországon a farkas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Talán ennek is köszönhető, hogy a Szlovákiából átkóborló egyedek az utóbbi években stabilnak mondható hazai állományt hoztak létre az Északi-középhegység határmenti részein, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Megpillantani őket, szinte lehetetlen. Hangjukat is csak a szerencsésebb természetjárók hallhatják. A szemfüles kirándulók  ritkán lábnyomaikra bukkanhatnak a talajon, esetleg prédájuk maradékát találhatják meg.

A Farkasok földjén

A 2010-ben alapított Cinematic Studió csapata, Gadó György Pál rendező vezetésével hiánypótló művet alkotott, amivel bepillantást nyerhetünk a hazai farkasok életébe.

Most, hogy a film elkészült, Gadó György egy terjedelmesebb beszámolóban emlékezik vissza a forgatás pillanataira. Az alábbiakban ebből az írásból olvashat szemelvényeket.

"Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na nem is úgy, ahogy a természetfilm csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!"

"Nem értette, hogy miért fontos ez. Mondtam, hogy jöjjön hátra, és nézze meg. Lazán megkerülte az autót, hirtelen szembetalálta magát két farkassal, és úgy döntött, hogy többet nem vitatkozik."

"Öregebbek talán még emlékeznek rá, hogy Magyarországon még 20 évvel ezelőtt is voltak havas telek. Nem úgy, mint mostanában. 2013-2014 telén az Aggteleki Nemzeti Park területén kb. 5 havas nap volt, ez alatt kellett érzékeltetnünk, hogy egy megszállott kutató hidegben-fagyban kitartóan követi a farkasok nyomát."

"Be kell vallani, hogy a sakktábla mintázatú virágok a filmen látványosabbak, mint a valóságban, de mikor megpillantottuk őket a Bódva völgyében, az nagyszerű érzés volt."

"A Szádelői-völgy tetejéről egy kis quadrokopterrel repültünk be a mélység fölé. Ezt a gépet csak négy propeller tartja a levegőben – ha nem fúj viharos szél."

A teljes írást elolvashatja a cinematic.hu oldalon.A film az Európai Unió támogatásával, a HUSK/1101/221/0036 számú "A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása " című projekt keretében készült.

 

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.