• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Ismerjük meg jobban a fehér gólyát!


54c4ca23094cb.JPG

 Ismerjük meg jobban a fehér gólyát!
Vetélkedő a Magyar Madártani Egyesület és az Aggteleki Nemzeti Park szervezésében
2014. április 30., Bódvaszilas, Művészetek Magtára

Az Aggteleki Nemzeti Park a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Gömör-Tornai Csoportjával karöltve évtizedek óta foglalkozik a fehér gólyák védelmével. A nemzeti park működési területén 1989-ben kezdődött a gólyaállomány részletes felmérése, s ez napjainkban is folytatódik. A költőhelyek fenntartása, a veszélyes fészkek biztonságossá tétele, az áramütés-veszélyes helyek megszüntetése, illetve a gólyafészkek közelében lakó emberek gólya- és természetvédelmi tudatosságának növelése szerepelnek a legfontosabb gólyavédelmi célok között.

A felnövekvő generáció szemléletformálása érdekében az elmúlt években több oktatási célú esemény került megrendezésre szintén a két szervezet együttműködésével, és Gólyamánia címmel egy népszerű, matricás foglalkoztató füzet is elkészült, illetve kiadásra került. E folyamat szerves részeként 2013 során az MME munkatársai kidolgoztak egy gólyaismereti oktatási programot óvodás és iskolás korú gyerekek számára. A kisebbek vidám, játékos foglalkozások keretében, a nagyobbak pedig érdekes vetített előadás során ismerkedhetnek a fehér gólya életének titkaival és védelmének lehetőségeivel.

2014. február-április folyamán 11 iskolában közel 1500 gyerek és tanáraik ismerhették meg jobban a magyar nép e kedvelt madarát a foglalkozások során.

A program e szakaszának lezárásaként a résztvevő iskolák számára a Madártani Egyesület az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a Nemzeti Környezetügyi Intézettel együttműködésben egy közel 120 főt megmozgató nagyszabású vetélkedőt szervezett a bódvaszilasi Művészetek Magtárában, ahol az oktatási programban közreműködő iskolák 27 csapata mérhette össze tudását a vetélkedő 5 állomásán fehér gólyával kapcsolatos játékos feladatok során. Az indulásra várakozó és a vetélkedőt már befejező diákokat gólyás kézműves foglalkozás és madarakról szóló filmek szórakoztatták. Az oktatási program sikerességét, s a csapatok és tanáraik lelkesedését igazolta a pontszámok között mutatkozó minimális eltérés, így egy résztvevő sem hagyta el ajándék nélkül a Magtár épületét.

Az oktatási tevékenység folytatásaként május-június során a területen található óvodákat látogatják sorra az MME munkatársai mesés, játékos gólyás foglalkozással.
 

Az oktatási program és a vetélkedő a Svájci Hozzájárulási Programon keresztül, a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg az Északi Gólyahír SMCA-2013-0911-Z számú projekt keretében.

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.