• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Ismerjük meg jobban a fehér gólyát!


54c4ca23094cb.JPG

 Ismerjük meg jobban a fehér gólyát!
Vetélkedő a Magyar Madártani Egyesület és az Aggteleki Nemzeti Park szervezésében
2014. április 30., Bódvaszilas, Művészetek Magtára

Az Aggteleki Nemzeti Park a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Gömör-Tornai Csoportjával karöltve évtizedek óta foglalkozik a fehér gólyák védelmével. A nemzeti park működési területén 1989-ben kezdődött a gólyaállomány részletes felmérése, s ez napjainkban is folytatódik. A költőhelyek fenntartása, a veszélyes fészkek biztonságossá tétele, az áramütés-veszélyes helyek megszüntetése, illetve a gólyafészkek közelében lakó emberek gólya- és természetvédelmi tudatosságának növelése szerepelnek a legfontosabb gólyavédelmi célok között.

A felnövekvő generáció szemléletformálása érdekében az elmúlt években több oktatási célú esemény került megrendezésre szintén a két szervezet együttműködésével, és Gólyamánia címmel egy népszerű, matricás foglalkoztató füzet is elkészült, illetve kiadásra került. E folyamat szerves részeként 2013 során az MME munkatársai kidolgoztak egy gólyaismereti oktatási programot óvodás és iskolás korú gyerekek számára. A kisebbek vidám, játékos foglalkozások keretében, a nagyobbak pedig érdekes vetített előadás során ismerkedhetnek a fehér gólya életének titkaival és védelmének lehetőségeivel.

2014. február-április folyamán 11 iskolában közel 1500 gyerek és tanáraik ismerhették meg jobban a magyar nép e kedvelt madarát a foglalkozások során.

A program e szakaszának lezárásaként a résztvevő iskolák számára a Madártani Egyesület az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a Nemzeti Környezetügyi Intézettel együttműködésben egy közel 120 főt megmozgató nagyszabású vetélkedőt szervezett a bódvaszilasi Művészetek Magtárában, ahol az oktatási programban közreműködő iskolák 27 csapata mérhette össze tudását a vetélkedő 5 állomásán fehér gólyával kapcsolatos játékos feladatok során. Az indulásra várakozó és a vetélkedőt már befejező diákokat gólyás kézműves foglalkozás és madarakról szóló filmek szórakoztatták. Az oktatási program sikerességét, s a csapatok és tanáraik lelkesedését igazolta a pontszámok között mutatkozó minimális eltérés, így egy résztvevő sem hagyta el ajándék nélkül a Magtár épületét.

Az oktatási tevékenység folytatásaként május-június során a területen található óvodákat látogatják sorra az MME munkatársai mesés, játékos gólyás foglalkozással.
 

Az oktatási program és a vetélkedő a Svájci Hozzájárulási Programon keresztül, a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg az Északi Gólyahír SMCA-2013-0911-Z számú projekt keretében.

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.