• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Ismét medvét észleltek az Aggteleki Nemzeti Parkban


5ac12c1939cb5.JPG
 
2018 március 31-én a délutáni órákban egy fiatal medvét figyeltek meg kirándulók Jósvafő település közelében. A találkozásról videó is készült.
Az esetet jelezték az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálatának, és az állatról készült videókat illetve fotókat is átadták.

A felvételeken kétséget kizáróan azonosítható a fiatal medve, amelyet egyébként a kirándulók kutyája vett észre először, amit ugatással jelzett gazdájának. A  találkozó egyébként probléma mentesen zajlott.

A felvétel megtekintése>>>

2017 szeptemberében volt utoljára nyomokkal igazolt medve megfigyelés az ANP térségében. Akkor egy anyamedve és egy bocs nyomait sikerült megtalálni. Ezt követően több alkalommal kaptunk jelzést hogy látták őket a térségben, de ezekben az esetekben egyéb nyomot nem sikerült felfedezni.
Az sem zárható ki hogy a most megfigyelt fiatal medve azonos lehet a tavaly észlelt boccsal. És arra is jó esély van, hogy az anyamedve is a közelben lehett, bár most nem került szem elé.
A hétvégén az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata ellenőrzi az érintett területet annak érdekében hogy megállapítsa hogy egy magányos állatról van-e szó vagy vagy esetleg az anyamedve is a területen van.

A medve megfigyelés miatt azért senki ne halassza el az Aggteleki Nemzeti Parkba  tervezett látogatását ! 
Már ahhoz is nagy szerencse kell, hogy egyáltalán szem elé kerüljön! 

Annyit érdem/es megtenni, hogy átvenni azt a néhány alább felsorol szabályt amit egy medvével történő találkozáskor célszerű betartani. 


"Illemtan" medvékhez:

 •         Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
 •         Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
 •         Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
 •         Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
 •         Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
 •         Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
 •         Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
 •         Ne fordítson hátat az állatnak.
 •         Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)
 •         Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen - hogy a medve emberként tudja azonosítani.
 •         Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.


A medve jelenlétére az északi országrészben a korábbi évekhez képest egyre több jel utal és várhatóan ez a folyamat nem is fog változni. A Kárpátok stabil medve élőhelyein a védelmi intézkedések következtében nőtt a medvék egyedszáma. Ennek természetes következménye hogy új élőhelyeket keresnek, és  a korábban perifériális területeken is tartósan megjelennek. 
Az utóbbi időszak rendszeres megfigyelései arra utalnak hogy az Aggteleki Nemzeti Park területe, illetve annak szélesebb térsége is bekerült a medve territóriumok sorába. 

Arra nincs bizonyíték hogy folyamatosan itt tartózkodnának, de hogy időről-időre megjelennek az kétségtelen. Az anyamedvék jól tartják a területúket, ami lényegesen kisebb mint a pl. egy fiatal kóborló hím által bejárt terület. 
 

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján anyamedvét boccsal 2008 július 09-én észleltek először az ANP területén, (fotók a nyomokról), majd 2017 szeptemberében, illetve azóta többször is volt jelzés az észlelésről. 
A most látott fiatal medve valószínűleg a tavaly megfigyelt bocs. 
Az hogy egyedül látták annak legalább három oka lehet... Az egyik hogy az anyával történt valami. A másik hogy elverte maga mellől a kölyköt. ebben az esetben valószínűsíthető hogy egy hím medve is lehet a környéken. A harmadik lehetőség, az hogy a közelben volt, csak nem jelen meg a helyszínen.
 
További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.