• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Lovasturizmus projektleírás


 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 366 540,51 € európai uniós támogatást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatási rendszeréhez benyújtott HUSK/0801/131/0037 regisztrációs számú pályázati program keretében. A projekt elszámolható összköltségéből a pályázati célok megvalósítására az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság számára 292 372,51 €, míg a határon túli partner, a Szlovák Hucul Klub számára 74 168 € áll rendelkezésre.

A 2009. 12. 23. és 2012. 04. 30. között megvalósítandó projekt a már meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére, a határon átnyúló együttműködésre épül. Mind az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mind a Szlovák Hucul Klub lovasturisztikai szolgáltatásainak középpontjában a huculok állnak, a projekt megvalósításának célja tehát ezen szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlesztése, annak népszerűsítése és a vendégkör bővítése. A fejlesztés konkrét célkitűzései:

 

1. Vendégkör bővítése A hasonló szolgáltatások iránt érdeklődő vendégek számára minél szélesebb körben szükséges elérhetővé tenni a megfelelő színvonalon történő lovaglás, túrázás, lovasoktatás lehetőségét.

2. Kapacitásfejlesztés Az összefogás, közös fejlesztés hozzáadott értékeként jelenik meg, hogy a tenyészállományokkal kapcsolatos információáramlás jelentős mértékben javul az együttműködő partnerek között. Az állomány esetleges cseréje eredményeként a lovasturizmust, lovasrendezvényeket legjobban szolgáló, egységesebb mentalitású állomány alakulhat ki.

3. Közös rendezvények szervezése A kislovas rendezvények elválnak az egyéb lovas szolgáltatók által nyújtott rendezvényektől – más a résztvevők, érdeklődők köre, másfajta, látványosabb vetélkedők (pl. huculösvény) színesítik és általánosságban elmondható – mivel a gyermekek lovagoltatására különösen alkalmas fajtáról van szó – elsősorban családi rendezvények ezek. Szervezésüket ritkán tudja felvállalni egy-egy önálló szolgáltató, közösen azonban – akár vándorrendezvények formájában – könnyen megszervezhetők.

Határon átnyúló hatás: A határ két oldalán - alapvetően a természeti turisztikai jellegű zónában - megvalósuló minőségi fejlesztés élénkíti minkét térség látogatottságát, ismertségét, keresettségét, újabb kikapcsolódási lehetőséggel próbálja tovább helyben tartani az odalátogató vendéget és javítani holtszezonok kihasználását. A projekt egyik fő célja, hogy mindkét térségben az oda – akár egyéb tevékenység céljából pl. síelés, gyalogtúra, stb. - látogató turisták, potenciális érdeklődők megfelelő tájékoztatást kapjanak az ott, és a másik régióban is igénybe vehető, hasonló jellegű, kislovas szolgáltatásról.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul lovakkal kapcsolatos tevékenységéről további információ a www.huculmenes.hu oldalon is található.