• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Tiszavirágzás a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben


54c4ca2ce9a7e.jpg

Rejtélyes tiszavirágok

A tiszavirág, Európa legnagyobb termetű kérésze egykor egész Európa-szerte elterjedt volt, manapság azonban már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él. Minden évben lezajló látványos rajzását, a tiszavirágzást az idén szerettük volna megmutatni a Bodrogon a nagyközönségnek is szervezett, vezetett formában, de a kérészek mást gondoltak. Minden eddigi tapasztalat és megfigyelés ellenére a főrajzás – a rajzás legszebb, tömeges fázisa – korábban volt, és vihar után!

A Bodrogon június 6-9. között szokott a tiszavirágzás lezajlani. Általában napsütéses, szélcsendes időben látható a tömeges rajzás, délután 6 óra körül. Ebben az évben minden természeti jelenség (pl. a növények virágzása is) hetekkel korábban történik, a megszokottnál melegebb időjárás miatt. A rajzás Bodrogkeresztúrnál június 1-én, este fél 7-kor kezdődött, amikor a viharos szél elmúlt. Este 8-ra véget is ért a tiszavirágzás, majd másnap már csak pár egyedet láttak a helyi horgászok a víz fölött repülni.


A kérészek életét még ma is rejtély fedi. Még a tudósok sem biztosak benne, hogy mi indítja be tömeges rajzásukat. Sokan úgy gondolják, hogy a vízhőmérséklet befolyásolja a jelenséget.
A rajzás a hímek vízfelszínre úszásával kezdődik. Ekkor kibújnak lárvabőrükből és immár repülésre képes rovarokká válnak. Majd ezután egy második vedlés következik. Pár perc múlva már láthatóvá válik hosszú farokfüggelékük, ami a hímek igazi dísze.

A vedlés után a hímek elkezdik keresni a nőstényeket. A nőstények csak egyszer vedlenek, majd a hímek hevesen udvarolni kezdenek nekik. Miután párosodtak, a nőstények kompenzációs repülése figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy a nőstények fentebb repülnek a folyón, hogy petéiket lerakják. Azért fontos, hogy ne azon a szakaszon rakják le petéiket, mint ahol ők kikeltek, mert a víz lejjebb mossa tojásaikat, és nem ott kelnének ki, ahol előtte szüleik. A lárvák 3 évig fejlődnek a vízben, majd imágóvá alakulásuk után mindössze pár óráig élnek, hogy biztosítsák a következő nemzedéket.

E csodás természeti jelenséget a Bodrogon az idén sajnos nem tudtuk megpillantani, de a Tiszán, Tokajnál, június 12-14 körül még van esély megfigyelni a kérészek rövid, ám annál érdekesebb, pár órás életét.
 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5f158d69cb908.jpg

Megújult honlapunk Hírek

Örömmel tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy turisztikai honlapunk megújult.

5a96af6c4d800.jpg

Művészetek Magtára - Bódvaszilas Hírek

Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja, amely 2011 évben nyitotta meg kapuit az Európai Unió támogatásával a "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" keretében elnyert támogatással.

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai Hírek

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.