• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Címlapon a hiúz


56d076f0f3ab0.jpg

Ha már sikerült lencse végre kapni, beszéljünk is róla. A közelmúltban egy lengyel medve okozott kisebb riadalmat (de a többségben inkább csodálatot, és örömöt), majd Zselyke a farkas hódította meg a médiát pár másodperces szereplésével. Most egy újabb nagyragadozóról adhatunk hírt, a hiúzról.

Eddig is élt néhány példány a parkunkban, és még néhány a Zemplénben, de ezeket az óvatos állatokat nagyon nehéz megfigyelni. Az eurázsiai hiúzról (Lynx lynx) méretei miatt azt hihetnénk, hogy a szavannák, vagy dzsungelek nagymacskáinak rokona, igazából sokkal közelebb áll az itthon is előforduló vadmacskával.

Hossza elérheti a 130 cm-t, magassága meghaladhatja a 60 cm-t is. Bundája sárgás, szürkés, a pettyestől a foltos mintázatig sokféle lehet. Testfelépítésének köszönhetően könnyen mozog akár a laza hóban is. Gyorsan fut, és nagyokat képes ugrani, ám hosszú távon nem kitartó. Zsákmányban nem válogat, az apró rágcsálóktól kezdve akár őzet is képes elejteni.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft

Hangja pedig:

 

(forrás: forest-ngo.org)

További cikkek ebben a kategóriában Összes
581756f49fedf.jpg

A hónap faja a compó A hónap faja

A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi.

57eea565a8ca3.jpg

A hónap faja a lilatönkű pereszke A hónap faja

Kevesen tudják, hogy az év fája, vadvirága, kétéltűje, rovara, hala, emlőse mellett minden évben kihirdetésre kerül az Év gombája cím is. Tavaly a sötét trombitagomba élvezhette a kiemelt figyelmet, idén pedig a lilatönkű pereszke.

5767dcd73a30c.jpg

A hónap faja(i) - denevérek A hónap faja

Az év emlőse díjat idén nem egy faj, hanem egy egész rend kapta, mégpedig a denevérek rendje. Ezek köré a kis termetű élőlények köré hatalmas mítoszvilág épült az évszázadok során, épp itt az ideje egy kicsit jobban megismerni őket.