• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Címlapon a szelídgesztenye


5628cd3dec23c.jpg

Nincs karácsonyi vásár gesztenyeillat nélkül. A szelídgesztenye őshonos növényünk, termését a vadak, és az emberek egyaránt előszeretettel fogyasztják. Ritka kincs egy ilyen fa, és ha túl sokan ismerik a helyét, hamar kiürül az avar alatta.
A bükkfafélék közé tartozó szelídgesztenye (Castanea sativa) magas termetű (akár 30 m), gyorsan növő fafaj. A meszes talajt kerüli, ezért az Aggteleki-karszton nem jellemző. A Tokaji-hegy vulkanikus alapkőzete viszont lehetővé teszi, hogy ne csak magányos elegyfákként, hanem akár kisebb foltokban is találkozhassunk ezzel a fajjal. 
Kérge jellegzetesen csavarodó, bordás. Levelei sötétzöldek, lándzsa alakúak, szélükön fogazottak. A virágzó szelídgesztenye igen látványos, felálló, világos színű barkavirágzata szinte felhőszerűvé varázsolja a terebélyes lombkoronát.  Termését ősszel, október környékén gyűjtik. A termés külső, szúrós burka nem adja könnyen magát, de megéri a fáradtságot. A mag kemény héját késsel bevagdosva parázson, vagy sütőben gyorsan isteni csemege válik a gesztenyéből.

A vadgesztenyével nehezen keverhető. Leveleik, virágaik, és termésük is könnyen megkülönböztethető egymástól. Erre szükség is van, hiszen a vadgesztenye termése mérgező. Az alábbi képeken BAL oldalon a vadgesztenye, JOBB oldalon a szelídgesztenye részei láthatóak.
 

Levelek

 

Virágzat

 

Termés

További cikkek ebben a kategóriában Összes
581756f49fedf.jpg

A hónap faja a compó A hónap faja

A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi.

57eea565a8ca3.jpg

A hónap faja a lilatönkű pereszke A hónap faja

Kevesen tudják, hogy az év fája, vadvirága, kétéltűje, rovara, hala, emlőse mellett minden évben kihirdetésre kerül az Év gombája cím is. Tavaly a sötét trombitagomba élvezhette a kiemelt figyelmet, idén pedig a lilatönkű pereszke.

5767dcd73a30c.jpg

A hónap faja(i) - denevérek A hónap faja

Az év emlőse díjat idén nem egy faj, hanem egy egész rend kapta, mégpedig a denevérek rendje. Ezek köré a kis termetű élőlények köré hatalmas mítoszvilág épült az évszázadok során, épp itt az ideje egy kicsit jobban megismerni őket.