• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Címlapon a süvöltő


564dc94d8cb0e.jpg

A süvöltő hazánkban ritkán költ, leginkább télen találkozhatunk vele, bár az ország magasabban fekvő pontjain, így az Aggteleki-karszton is egész évben előfordulhat. Kistermetű pintyféle, a hím könnyen felismerhető élénk színű melléről. A nőstények kevésbé feltűnőek, barnás színezetűek. Költési időszaka áprilistól augusztusig tart, ez idő alatt kétszer költ, fészekaljanként 4-5 halvány színű tojást rak. Fiókái 12-14 nap elteltével repülnek ki. Táplálékát magok, rügyek, bogyók alkotják. A süvöltő nevét hangja után kapta. Magyarországon az énekes madarak túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. Ez alól a süvöltő sem kivétel, természetvédelmi értéke egyedenként 25.000 Ft.

Forrás: xeno-canto.org

További cikkek ebben a kategóriában Összes
581756f49fedf.jpg

A hónap faja a compó A hónap faja

A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi.

57eea565a8ca3.jpg

A hónap faja a lilatönkű pereszke A hónap faja

Kevesen tudják, hogy az év fája, vadvirága, kétéltűje, rovara, hala, emlőse mellett minden évben kihirdetésre kerül az Év gombája cím is. Tavaly a sötét trombitagomba élvezhette a kiemelt figyelmet, idén pedig a lilatönkű pereszke.

5767dcd73a30c.jpg

A hónap faja(i) - denevérek A hónap faja

Az év emlőse díjat idén nem egy faj, hanem egy egész rend kapta, mégpedig a denevérek rendje. Ezek köré a kis termetű élőlények köré hatalmas mítoszvilág épült az évszázadok során, épp itt az ideje egy kicsit jobban megismerni őket.