• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Címlapon az úri gomba


560684759c507.jpg

Tíz éve történt, hogy az első gombák felkerültek a hazai védett fajokat felsoroló listára. Napjainkra  59 gombafaj található a védettséget kimondó jogszabályban, többségük kevésbé látványos, vagy valamilyen oknál fogva fogyasztásra alkalmatlan.
Van azonban közöttük feltünő színű, és ehető is, ilyen például a címben is említett úri gomba, azaz a császárgalóca. Még  most is évről évre előfordul, hogy gombászok kosarába kerül néhány példány. Ez pontosan annyira törvénybe ütköző, mint letépni egy szál hóvirágot, vagy befogni egy énekesmadarat. A gyanútlan gombász aztán a gombavizsgálónál szembesül a hírrel, és aggódhat azon, hogy feljelenti-e az ellenőr.
Egyszerűbb megelőzni a bajt, hiszen nem nehéz felismerni, és a többitől megkülönböztetni ezt a látványos gombafajt.
Kalapja félgömb alakú, domború, később kiterülő, 15-20 cm átmérőjű. Jellemzően narancs színű, de a sárgától a tűzvörösig többféle árnyalatban előfordulhat. Lemezei eleinte halvány sárgák, majd citromsárga színűek, nem lefutók. Tönkje tömör, alul bunkó szerűen megvastagodó, 8-15 cm hosszú és 2-3 cm átmérőjű. Színe citromsárgától az aranysárgáig változik. Gallérja méretes, lelógó, finoman bordázott. Bocskora zsákszerű, fehér. Húsa puha, sárgásfehér, a kalap alatt sárgás piros. Tölgyes, szelídgesztenyés erdőkben találkozhatunk vele leggyakrabban, de ritkán fenyvesben is előfordul.
Bár ehető gomba, mivel védett, gyűjteni nem szabad. Természetvédelmi értéke darabonként 10000 Ft.

Mielőtt vadon gyűjtött gombát fogyasztana, mindig mutassa meg gombavizsgálónak!

Védett vagy sem?

A magyarországi védett fajokat a 13/2001 (V.9.) KÖM Rendelet sorolja fel. Ha sikerült meghatároznia a látott eyedet, de nem biztos benne, hogy védett-e, a jogszabály mellékleteiben név alapján utánakereshet. 13/2001 (V.9.) KÖM rendelet.

Gombaszakellenőrök listája:

NÉBIH - Gombaszakellenőr lista (2014)

Netgombasz.hu - Gombaszakellenőr lista (folyamatosan frissül)

További cikkek ebben a kategóriában Összes
581756f49fedf.jpg

A hónap faja a compó A hónap faja

A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi.

57eea565a8ca3.jpg

A hónap faja a lilatönkű pereszke A hónap faja

Kevesen tudják, hogy az év fája, vadvirága, kétéltűje, rovara, hala, emlőse mellett minden évben kihirdetésre kerül az Év gombája cím is. Tavaly a sötét trombitagomba élvezhette a kiemelt figyelmet, idén pedig a lilatönkű pereszke.

5767dcd73a30c.jpg

A hónap faja(i) - denevérek A hónap faja

Az év emlőse díjat idén nem egy faj, hanem egy egész rend kapta, mégpedig a denevérek rendje. Ezek köré a kis termetű élőlények köré hatalmas mítoszvilág épült az évszázadok során, épp itt az ideje egy kicsit jobban megismerni őket.